OGLASILE SO SE SIRENE: Del Slovenije dobesedno pod vodo, nekje odrezani od sveta (FOTO, VIDEO)

Kronika

Zaradi močnega deževja, ki v nekaterih delih Slovenije od četrtka zvečer povzroča nevšečnosti, so vso noč na delu številne gasilske ekipe. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje so v zadnjih 12 urah zabeležili več kot 1000 dogodkov, na pomoč ljudem pa so priskočili gasilci iz 168 gasilskih enot. Iz treh kampov so morali evakuirati ljudi.

Komenda iz kjer poročajo, da se je že drugič oglasila sirena, ki opozarja na poplave. Foto: Ingrid Grgič Komatar

Posted by Neurje.si on Thursday, August 3, 2023

Gasilci so ponoči predvsem prečrpavali vodo iz poplavljenih objektov, zaščitili več plazov, izpod mostov odstranjevali naplavine in reševali potopljena vozila iz poplavljenih vozišč, so navedli v poročilu Uprave RS za zaščito in reševanje.

Kot so zapisali, so zabeležili 1039 dogodkov, in sicer v regijskih centrih Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec.

Velikanski shelf nad Goriškimi Brdi pravkar! Foto: Nataša Vuga Urbas

Posted by Neurje.si on Thursday, August 3, 2023

Na Severnoprimorskem je bilo največ težav na Tolminskem in Idrijsko-cerkljanskem, meteorne vode pa so, kot je za Radio Slovenija povedal regijski poveljnik civilne zaščite Samo Kosmač, zalivale hiše, sprožilo se je več plazov, ki so zasuli ceste, v Baški grapi so morali evakuirati stanovalce iz dveh hiš.

Žiri pa so zaradi sproženih plazov odrezane od sveta, je za radio dejal vodja posredovanja Janez Tratnik.

Spodnje Selo pri Žireh Foto: Klemen Poljanšek

Posted by Neurje.si on Thursday, August 3, 2023

Padavine so del države zajele že v četrtek zvečer in povzročile nekaj težav zlasti na Koroškem in Gorenjskem.

Moste pri Komendi. Poroča: Peter Mervič

Posted by Neurje.si on Thursday, August 3, 2023

Po poročanju Agencije RS za okolje ob dolgotrajnih nalivih na Gorenjskem in Koroškem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja močno naraščajo in poplavljajo hudourniki in reke. V večjem obsegu že poplavljata Gradaščica in Poljanska Sora, izrazit poplavni val se bo na Savinji, Kamniški Bistrici in Gradaščici v naslednjih urah pomikal dolvodno.

Gradaščica sicer poplavlja gorvodno, a objekti v ljubljanski občini niso poplavljeni, je dejal namestnik poveljnika civilne zaščite Mestne občine Ljubljana Robert Kus. Kot je dejal, večjih težav tudi ne pričakuje, pretok na Dvoru stagnira, na Bokalcih pa sicer narašča in bo še eno uro, a naj ne bi dosegel kritičnih vrednosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  04 .08. 2023 ob  09: 49
Tistim, ki dajejo minuse na komentar, da so poplave slabše od suše;
Verjetno še niste videli v živo, kaj ljudem ostane po poplavi. Tokrat smo imeli srečo, da je šlo mimo.
Poplava uniči vse - v hiši, garaži, na njivah . . . . Ob suši ostanemo brez pridelka in moramo šparat z vodo a nam to kar imamo doma ostane.
Ne komentiram za pluse ali minuse - lahko pa ugotavljam plitko razumevanje do težav drugih po principu: najprej rešimo moje potem pa vsak svoje.
ZigaZois |  04 .08. 2023 ob  08: 58
-3
Poplave naredijo bistveno več škode kot suša zato je boljše brez dežja kot pa preveč.
vseved |  04 .08. 2023 ob  07: 40
-5
Na obali pa niti kapljica.