ODZIV OPOZICIJE NA JANŠEV ZAPIS O MEDIJIH: "Nedopustno, nizkotno in sramotilno, zloraba institucije predsednika vlade"

Slovenija

V opoziciji ponedeljkov zapis premierja Janeza Janše na vladni spletni strani o medijih in spremni dopis zunanjega ministra Anžeta Logarja k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji označujejo kot nesprejemljiv. Glede slednjega so se dogovorili, da zahtevajo sklic seje odborov DZ za zunanjo politiko in za pravosodje, so povedali v SD.

Janez Janša

Zunanji minister je v spremnem dopisu, poslanemu Evropski komisiji, opisal svoje videnje delovanja slovenskega pravosodja. Med drugim je pojasnil, da se številni sodni postopki končajo, ker zadeve zastarajo, številne sodbe ustavnega sodišča pa niso bile implementirane.

"Očitno je zunanji minister svojo pozicijo zlorabil v politične interese svoje stranke," je danes na novinarski konferenci SD na sedežu stranke ugotavljala evropska poslanka Tanja Fajon in to označila za nedopustno. Po njenem mnenju to Slovenijo v času, ko se bližamo predsedovanju EU, postavlja stran od jedrne Evrope, vodi v višegrajsko skupino, postavlja se nad vladavino prava, ki je danes temeljna vrednota EU.

Tanja Fajon

"Dejanje sramoti ugled Slovenije, žali in blati našo državo na tujem ter pošilja v tujino, da Slovenija očitno ne bo zmogla uspešno predsedovati EU," meni Fajonova.

Da poročilo, ki so ga pripravile strokovne službe, minister za zunanje zadeve pokomentira z osebnim pismom, je po mnenju podpredsednice SD in nekdanje ministrice za pravosodje Andreje Katič nesprejemljivo. Od aktualne ministrice Lilijane Kozlovič pričakuje, da bo odločneje stopila v bran pravosodnim organom.

Ob tem pa je Katičeva pojasnila, da jih je še najbolj zmotil način, na katerega je pismo napisano. Ko vidni politik, kot je zunanji minister, izraža nestrinjanje z odločitvami, ki jim niso všeč, po njenem mnenju ruši neodvisnost sodstva.

Lilijana Kozlovič

V SD so kritični tudi do Janševega zapisa Vojna z mediji, objavljenega na spletni strani vlade, v katerem je kritičen do novinarjev kot poklicne skupine, še posebej pa do obeh največjih televizijskih hiš.

Kolumna je po besedah Fajonove nedopustna, nizkotna in sramotilna. Ocenila jo je kot zlorabo institucije predsednika vlade proti svobodi medijev. Ugotavlja, da Janša v zapisu uporablja zaskrbljujoč jezik ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Dejala je še, da jo kolegi v Bruslju že pogosto sprašujejo o dogajanju v Sloveniji in zaskrbljeno spremljajo razmere.

Koordinator Levice Luka Mesec je na novinarski konferenci, sicer namenjeni vložitvi zakonskega predloga za prepoved nedeljskega obratovanja trgovin, ocenil, da je Janša v pismu uporabil populistično retoriko spodkopavanja medijev in avtoritet v družbi.

Luka Mesec

Vendar pa po mnenju Mesca s tem Janša samo kaže svoje "avtoritarne tendence". Ob tem je koordinator Levice komentiral Janševo referenco na nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Kohla. Kot je dejal, v primeru, ki ga opisuje Janša, ni šlo za levičarski obračun s Kohlom, pač pa za razkritje korupcijske afere, v kateri se je konec 90. let razvedelo, da se je CDU/CSU, ki jo je vodil, dolga leta financirala iz črnih fondov. Temu je nemška javnost tedaj pokazala vrata. "In mislim, da tudi vsaka podobnost s slovenskim medijskim razkritjem korupcije v aferi maske ni naključna," je dodal.

Tudi Logarjev dopis Bruslju glede vladavine prava v Sloveniji je Mesec označil za nesprejemljiv in dodal, da imamo opravka s praksami, ki jim v demokratični državi ne bi smelo biti mesta. "Za to, da bi obranili dobro ime Janeza Janše", so po besedah Mesca pripravljeni rušiti institucije demokratične družbe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  13 .05. 2020 ob  09: 27
ne pomaga doktorat, ovaduh je ovaduh !!!! podprepniki pa so podrepniki!!!!!
Marijan šubic |  12 .05. 2020 ob  20: 09
-1
Dvomim,da bodo Desus in SMC izstopili iz koalicije,saj bodo v tem primeru politična trupla.
Če pa se to vseeno zgodi,se bo ringlšpil zavrtel in prišel nazaj na izhodišče.
Nove volitve
Nova zmaga SDS
Nova vlada leve koalicije
Razpad po enem letu
Janša z odpadniki te koalicije sestavi vlado.
Protesti
Izstopi iz Janševe koalicije odpadnih levih strank.
Nove volitve in
Ringlšpil se zavrti
NOBENEGA SMISLA !!
Potrebno bo ustvariti minimalen dialog.Druge možnosti ni !
Ištrijan |  12 .05. 2020 ob  19: 05
Upam, da je to zacetek konca!!
vseved |  12 .05. 2020 ob  17: 49
-2
Janša ima oblast pa naj zamenja vse sodnike, tožilce , policaje vojake , vso državno upravo.
galeb |  12 .05. 2020 ob  16: 46
-9
Ja, leve stranke, zvoniti po toči je prepozno. Imele ste možnost pravočasno preprečiti vse to, kar se zdaj dogaja. Zame ste izgubile 80% verodostojnosti. Nič se zdaj ne spravljajte nad Janšo. Je, kar je. Tudi po vaši zaslugi. Zato razmislite raje o svojem ravnanju.