ODZIV MATEJE ČALUŠIĆ PO DOMNEVNI NAPAKI: "Izobrazba ni pogoj za položaj, ki ga opravljam"

Slovenija

Kandidatka za kmetijsko ministrico Mateja Čalušić je po tistem, ko je na spletni strani DZ prišlo do napačnega navajanja njene izobrazbe poudarila, da se ni predstavljala z izobrazbo, ki je nima. Kot njena izobrazba je bila namreč navedena univerzitetna diploma, a ima le visokošolsko.

"Izobrazba ni pogoj za položaj, ki ga opravljam, in tudi ni vplivala na to, da sem leta 2022 kandidirala za poslanko. Nenazadnje pa je tudi iz mojega javno objavljenega diplomskega dela jasno razvidno, v okviru katerega študija sem pridobila izobrazbo. Zato mi je neizmerno žal, da je prišlo do te neželene administrativne napake," so odziv Čalušić sporočili iz poslanske skupine Svoboda.

Da je pri vnosu podatkov o poslanki in njeni izobrazbi prišlo do napake, so že v soboto navedli v poslanski skupini.

Poslanka je bila sicer z univerzitetno izobrazbo predstavljena tudi na kandidatni listi, ki jo je pred parlamentarnimi volitvami leta 2022 objavila Državna volilna komisija (DVK), je prvi poročal portal Domovina. Tudi na spletni strani DZ je bilo ob poslankini predstavitvi še v minulih dneh zapisano, da ima univerzitetno diplomo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, iz njene javno objavljene diplome pa je razvidno, da ima le diplomo visokošolskega strokovnega študijskega programa 1. stopnje.

Na DVK so že v soboto pojasnili, da kandidati svoje podatke pred objavo posredujejo sami oziroma jih v njihovem imenu stranka, in sicer v skladu z 51. členom zakona o volitvah v državni zbor. Omenjeni zakonski člen določa, da se lista kandidatov vloži pri volilni komisiji volilne enote, med drugim mora vsebovati tudi osebne podatke kandidatov (ime, priimek, rojstni podatki, EMŠO, stopnja izobrazbe, naziv izobrazbe, strokovni ali znanstveni naslov, delo, ki ga opravlja, in stalno prebivališče).

V današnjem pojasnilu pa so na DVK še navedli, da volilna komisija volilne enote pri preizkusu zakonitosti kandidatur ne preverja navedb kandidatov o pridobljenem strokovnem ali znanstvenem naslovu, saj za to ni pravne podlage. Stopnja izobrazbe namreč ni pogoj za kandidiranje na volitvah v državni zbor. Edina pogoja sta slovensko državljanstvo in polnoletnost.

Obenem so izpostavili, da DVK najpozneje 15 dni pred dnem glasovanja javno objavi seznam potrjenih list kandidatov in seznam kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih volilnih okrajih. "V zvezi z javno objavo seznama potrjenih list kandidatov v volilni enoti 2000 Postojna, kjer je kandidirala omenjena poslanka, nismo nikoli prejeli nobenega obvestila o morebitni napačni navedbi strokovnega naziva Čalušić," so navedli na DVK.

Današnjemu pojasnilu so priložili tudi seznam potrjenih list kandidatov v volilni enoti 2000 Postojna, kjer je pod imenom kandidatke navedeno univerzitetna diplomirana inženirka agronomije. DVK je prav tako posredovala pisno soglasje takratne poslanske kandidatke Čalušić, da sprejema kandidaturo. Na slednji sicer kandidatka ni navajala izobrazbe, saj soglasje tega ne zahteva. Medtem pa je bila napačno navedena izobrazba na predlogu kandidatne liste Gibanja Svoboda ob zadnjih državnozborskih volitvah, pod katerega se je kot predstavnica predlagatelja liste, torej Svobode, podpisala Katja Taljat.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  08 .01. 2024 ob  13: 13
30
To kar sedaj dela Mateja je tipičen znak, da ve da je naredila napako. Sedaj se poskuša opravičevati za nekaj, kar jo nihče ni vprašal. Koga zanima kakšen je pogoj za ministrsko funkcijo? Nihče je to ni vprašal. Vprašanje na katero mora odgovoriti je: Zakaj je na volitvah za DZ zavajala in v prijavi napisala da ima univerzitetno izobrazbo?
Ma maj v tej Svobodi iajo kakšnega svetovalca za PR, ki je pismen? Če nimajo jim ponudim moje usluge, za 3990 eur netto/mesec.
Spaho |  08 .01. 2024 ob  12: 28
22
očitno si lahko minister z osnovno šolo....mogoče golobu še boljše tako...mislim pa res ji niso mogli ene diplome kupit...sramota...
Martin Kacur |  08 .01. 2024 ob  11: 28
32
Najbolje, da čim manj komentira in govori.