ODZIV BRATUŠKOVE PO IZTIRJENJU VLAKA: "Bilo je nekaj sreče v nesreči"

Koper

Torkovo iztirjenje vlaka bi se lahko končalo s še večjo škodo, če se pristojne institucije ne bi odzvale hitro in ustrezno, je poudarila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Za petek napovedano vnovično odprtje proge je ocenila kot dober odzivni čas glede na obseg škode. Nesrečo obenem vidi kot še en dokaz potrebe po drugem tiru.

Prečrpavanje kerozina po ministričinih besedah še vedno poteka in naj bi bilo končano do 16. ure. Po ocenah Slovenskih železnic bi promet po železniški progi Koper-Divača lahko stekel v petek. "Menim, da je to kar dober odzivni čas za sanacijo ne tako majhne škode," je v današnji izjavi za medije v Ljubljani dejala ministrica in dodala, da gre za zelo ozek predor, zgrajen pred desetletji, zato ob gradnji niso upoštevali sodobnih okoljskih standardov.

Ob tem se je zahvalila vsem pristojnim institucijam, ki so pristopile hitro in ustrezno ter preprečile še večjo škodo. "Bilo je nekaj sreče v nesreči, da je do iztirjenja prišlo na tej lokaciji in ne na kakšni drugi, kjer bi se cisterne lahko zvalile tudi na naselje," je dejala.

Uradnega poročila preiskovalca z ministrstva Bratuškova še nima, po neuradnih podatkih pa naj bi šlo za okvaro kretnice, je pojasnila.

Nesreča po njenih besedah predstavlja še en dokaz, kako nujna je gradnja drugega tira železniške proge Divača-Koper. "Ne samo novega tira, temveč po moji oceni dvotirne nove proge," je dejala ter poudarila, da pri tem ne gre le za gospodarski vidik, temveč tudi skrb za ljudi in okolje.

Stara proga namreč praktično v celoti poteka po zaščitenem vodovarstvenem območju, nova trasa pa v manjšem delu posega v to območje, pa še to v manj občutljiv del, je dejala.

Kdo bo kril morebitno okoljsko škodo, ni želela presojati. "Najprej je treba storiti vse, da do okoljske škode ne pride," je poudarila in se pridružila pozivom Rižanskega vodovoda k varčni porabi vode.

Do nesreče vlaka je prišlo v torek popoldne, ko se je v predoru v Dolu pri Hrastovljah od kompozicije 18 vagonov tovornega vlaka iztirilo šest vagonov in se nagnilo na steno predora. Pri iztirjenju je prišlo do iztekanja kerozina, ki bi lahko ogrozil vodno zajetje Rižane. Skupno naj bi izteklo okoli 10.000 litrov kerozina.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  26 .06. 2019 ob  18: 29
voda ni banka