ODVETNIK LUKE KOPER SODIŠČU IZREKEL GRAJO: Sodnica je sklenila dokazni postopek v zadevi TTI brez njihovega dokaza

Koper

V odškodninski tožbi Luke Koper proti nekdanjim nadzornikom glede nakupa deleža v slovaški družbi TTI je sodnica Samanta Nusdorfer danes sklenila dokazni postopek. Pred tem je danes pričal nekdanji predsednik uprave Luke Gregor Veselko in izpostavil težave, ki so jih v Luki imeli pri vzpostavljanju poslovnega sodelovanja s Slovaki.

Veselko je mandat predsednika uprave Luke Koper nastopil leta 2010 in je pri tem, kot je povedal, "podedoval" lastniški vstop Luke v slovaški logistični holding. Družba je sicer šla po sklepu skupščine v sodne postopke proti nekdanji upravi in nadzornikom, vendar se je uprava ne glede na to trudila doseči, "da se iz te zgodbe nekaj izcimi" glede na to, da je Luka že imela desetodstotni delež v TTI.

S koprske strani je bilo več poskusov vzpostavitve normalnega poslovnega sodelovanja, a so na drugi strani naleteli na težave, se je spomnil Veselko. Pasivnost Slovakov se je kazala denimo v tem, da je vodstvo Luke pripotovalo na Slovaško, kjer so bili dogovorjeni za sestanek, pa direktorja TTI ni bilo. Prav tako Luka ni prejemala vabil na skupščine TTI. Sodnica je sicer preklicala sklep o denarni kazni Veselku zaradi nepojavljanja na sodišču.

Sodnica Nusdorferjeva je danes še najavila, da je sodišče po razpisu današnje obravnave ponovno pozvalo Luko Koper k dopolnitvi dokumentacije, potrebne za pripravo izvedenskega mnenja o smotrnosti nakupa deleža v TTI. Dokumentacijo je sodišče poslalo višji šoli za računovodstvo in finance, kjer pa so ponovno ocenili, da pridobljena dokumentacija ne zadošča za izdelavo izvedenskega mnenja.

Nusdorferjeva je nato napovedala, da ne bo pošiljala novih pozivov Luki k dopolnitvi dokumentacije. Tako je zavrnila ostale predlagane dokaze, vključno z izdelavo izvedenskega mnenja, ter sklenila dokazni postopek.

Odvetnik Luke Gašper Dernovšek je sodišču izrekel grajo zaradi procesne kršitve, tj. neizvedbe dokaza. Ob tem je zavrnil, da bi imeli leto dni časa za pripravo dokumentacije, kot je omenila sodnica. Iz vrst zagovornik toženih strank pa je bilo slišati, da so ugovori Luke Koper neutemeljeni ter da so ocene o domnevno nastali poslovni škodi bile narejene čez palec.

Sodišče bo sodbo izdalo v pisni obliki.

Luka Koper je leta 2009 za 25,8 milijona evrov kupila 10-odstotni delež holdinga TTI, po mnenju tožeče stranke pa so nekdanji vodilni v Luki na čelu z Robertom Časarjem omenjen poslovni delež bistveno preplačali. Tožbeni zahtevek je težak več kot 19 milijonov evrov.

Odškodninski zahtevek Luke je prvostopenjsko sodišče enkrat že zavrnilo. Potem ko je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje, pa sodišče vodi ločen postopek proti osmim nekdanjim nadzornikom (Marjana Bezjaka, Orjano Ban, Borisu Bradaču, Olgi Franca, Metodu Mezku, Nebojši Topiću, Marku Valentinčiču in Bojanu Zadelu), ki se jim očita premajhna skrbnost pri odločanju o lastniškem vstopu v TTI.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija