ODSTOPI, AFERE IN IZZIVI: Pred SD dan iskanja poti iz politične krize, ali bodo našli rešitev?

Slovenija

Konferenca SD bo po pretresih, ki jo je za stranko prinesla afera sodna stavba, razpravljala o nadaljnjih korakih. V stranki se namreč v zadnjih tednih iskri, slišati je tudi pozive k odstopu vodstva in deljena mnenja o delu v koaliciji. Po odstopu generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta bo predvidoma znano tudi ime njegovega začasnega naslednika.

Na dnevnem redu današnje konference SD, najvišjega organa stranke med dvema kongresoma, je razprava o aktualnem političnem dogajanju. Članstvo bo tako v luči posledic afere ob spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti tehtalo scenarije za izhod iz politične krize in strnitev vrst.

S kakšnimi sklepi bi utegnila postreči konferenca, še ni povsem jasno. Med članstvom je bilo v minulih dneh zaznati tudi pozive k odstopu vodstva na čelu s predsednico stranke Tanjo Fajon, slišati je tudi pomisleke o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji.

Fajon je sicer po sestanku SD s premierjem Robertom Golobom dejala, da na obeh straneh obstaja želja po nadaljnjem sodelovanju. Priznala pa je, da je zaupanje med koalicijskimi partnerji načeto.

Teža očitkov o domnevnem vmešavanju v posel in nepremičninah v lasti njegove družine je medtem minuli teden odnesla generalnega sekretarja SD Žiberta. Danes bo tako predvidoma znano, kdo bi ga lahko na tej funkciji nasledil. V stranki naj bi si želeli nekoga z dolgoletnimi izkušnjami, ki bi mu uspelo konsolidirati stranko, v medijih je v zadnjih dneh zaokrožilo ime nekdanjega generalnega sekretarja SD Dušana Kumra.

Minuli teden pa je po več pozivih SD k odstopu oziroma razrešitvi z ministrske funkcije svoj odstop premierju ponudila tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. S predsednikom vlade sta se sicer dogovorila, da ga predvidoma v roku enega tedna seznani s svojimi končnimi ugotovitvami glede nakupa stavbe na Litijski. Te je torej pričakovati ta teden, nato pa tudi odstop ministrice, za katerega je Golob napovedal, da ga bo sprejel.

Pogovore s kandidati za novega ministra oziroma ministrico bo Golob po napovedih začel v tem tednu, začasno pa skladno z dogovorom z SD vodenje pravosodnega resorja prevzel sam.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija