ODŠTEVANJE DO NAJPOMEMBNEJŠEGA ZNANSTVENEGA DOGODKA V DRŽAVI: Gostil ga bo Portorož, ugledni matematiki že prihajajo

Piran

Do 8. Evropskega kongresa matematike, ki bo julija 2020 v Portorožu, nas ločuje še dobrih devet mesecev, odštevanje dni do najpomembnejšega znanstvenega dogodka v Sloveniji pa že poteka. Intenzivne priprave na kongres že nekaj časa privabljajo v Slovenijo ugledne goste, znanstvenike z vseh vetrov in predstavnike najpomembnejših mednarodnih znanstvenih organizacij, ki posredno krepijo tudi sodelovanje s slovenskimi univerzami in z raziskovalnimi institucijami, predvsem pa z Univerzo na Primorskem (UP).

"Letošnja jesen bo polna odmevnih dogodkov, saj se pripravljamo na sprejem svetovnih imen ne le s področja matematike, ampak znanosti nasploh. Med 5. in 10. oktobrom bodo v Ljubljani in Kopru na obisku predsednik Evropskega matematičnega društva Volker Mehrmann (TU Berlin), predsednica znanstvenega odbora 8ECM Maria J. Esteban (CEREMADE, Pariz) in predsednik Odbora za nagrade 8ECM Martin R. Bridson, FRS (Univerza v Oxfordu)," so sporočili s primorske Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT).

Znanstvenike bo v ponedeljek, 7. oktobra, sprejel predsednik republike Borut Pahor. "Srečanje s predsednikom države predstavlja pomembno politično podporo razvoju znanosti pri nas, hkrati pa gre za dobrodošlico gostitelja 8ECM, saj poteka kongres pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS." Kot so dodali na UP, bodo gostje v času obiska izvedli tudi predavanja tako v Ljubljani kot na UP, kjer bodo sodelovali pri pripravah na kongres.

Že ta teden, natančneje v četrtek ob 14.00, pa se bo zgodil pomemben korak na poti oblikovanja skupnega čezmejnega znanstvenega prostora. V Piranu bo namreč podpisan sporazum o sodelovanju med organizatorji 8. Evropskega kongresa matematike in Odprtega foruma evropske znanosti ESOF2020 ter občinama gostiteljicama obeh dogodkov, Občino Piran in Občino Trst. "Podpisniki dogovora se zavedajo pomena čezmejne znanstvene naveze, ki lahko obogati in okrepi raziskovalno dejavnost tako udeležencev omenjenih dogodkov kot tudi mednarodno priznanih znanstvenih ustanov, ki delujejo v občinah na obeh straneh meje," so zapisali na UP FAMNIT. Podpisa sporazuma se bosta udeležila tudi tržaški župan Roberto Dipiazza in piranski župan Đenio Zadković.

Udeleženci 12. redne seje organizacijskega odbora za 8ECM.

29. novembra pa bo primorsko univerzo vnovič obiskal predsednik Evropskega raziskovalnega sveta, akademik prof. dr. Jean – Pierre Bourguignon. Julija naslednje leto bo tudi gost v pogovoru, ki ga na UP organizirajo v sklopu 8. Evropskega kongresa matematike.

Uglednih gostov, ki v Slovenijo in na Univerzo na Primorskem prihajajo po zaslugi 8ECM, je že nekaj mesecev veliko, še več pa se jih bo zvrstilo do julija. Sestanka organizacijskega odbora 8ECM se je na primer prejšnjo soboto na Bledu udeležila tudi podpredsednica Evropskega matematičnega društva, turška matematičarka Betül Tanbay, ki je prisostvovala tudi konferenci Women of mathematics on the Mediterranean shores.

Našteti dogodki predstavljajo pomembne mejnike v slovenski matematiki in mednarodnem povezovanju znanstvenikov. Slovenska znanost je že desetletja prepoznavna na svetovnem nivoju, predvsem pa na nekaterih nišnih področjih, kjer so slovenski raziskovalci med vodilnimi na svetovni ravni.

8. Evropski kongres matematike – 8ECM bo sicer potekal od 5. do 11. julija 2020 v kongresnem centru Grand hotela Bernardin v Portorožu. Organizatorji pričakujejo približno 2000 udeležencev s celega sveta, zato bo to vsekakor največji matematični dogodek leta in nedvomno eden večjih znanstvenih dogodkov v zgodovini Slovenije. Organizacijska gostiteljica 8ECM je Univerza na Primorskem, v sodelovanju z vsemi institucijami v Sloveniji, ki so raziskovalno aktivne na področju matematike.

Na kongresu se bodo zvrstila predavanja svetovno znanih matematikov, okrogle mize, delavnice, razstave in srečanja matematičnih društev, posebej veliko pozornost pa organizatorji namenjajo prav spremljevalnim dejavnostim in popularizaciji matematike. Tako bo v sklopu kongresa med drugim na ogled matematično-zgodovinska razstava znamk, ki jo bo postavil filatelist in ugleden matematik, prof. Robin Wilson. Manjkali ne bodo niti predstavniki iz gospodarstva, ki bodo v sklopu kariernega dneva iskali kader s področja matematike. Na voljo pa bodo tudi razne izobraževalne matematične delavnice za otroke in poletni tabori, s katerimi želijo organizatorji približati matematiko mlajšim generacijam.

"Matematiko najdemo povsod okoli nas, pomembno vpliva na naše življenje, čeprav se tega vselej ne zavedamo. Je temelj vseh naravoslovnih znanosti ter nepogrešljivo orodje v družboslovju in ekonomiji, njen vpliv pa se povečuje na vseh področjih življenja. Prav tem temam bo na kongresu posvečena velika pozornost," so še zaključili na FAMNIT.

Deli novico: