ODŠKODNINE ZA POSLEDICE PO CEPLJENJU: Ne gre za podlago za uvedbo obveznega cepljenja, zatrjujejo na ministrstvu

Slovenija

Uvedba sistema odškodnin zaradi resnih stranskih učinkov po cepljenju proti covidu-19, ki ga vlada predlaga v desetem protikoronskem zakonu, ne daje podlage za uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Vprašanje odškodnin pa z interventnim zakonom urejajo zaradi hitrosti in učinkovitosti.

"Uvedba odškodninske odgovornosti in sistema odškodnin brez krivde je ključna pri ohranjanju zaupanja v varnost in kakovost cepiv in zagotavljanje učinkovitega in celovitega izvajanja nacionalnega programa cepljenja proti covidu-19," je v predstavitvi predloga konec minulega tedna dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Vlada ob tem predlaga tudi uvedbo odškodnine za tiste, ki jim je nastala škoda na zdravju zaradi uporabe zdravila za zdravljenje covida-19, ki ima začasno dovoljenje za promet.

Pri ureditvi ukrepa se vlada sicer naslanja na zakon o nalezljivih boleznih, ki že ureja odškodnine za obvezna cepljenja. Glede na zakon o nalezljivih boleznih bi odškodnino v višini 60.000 evrov prejeli tisti, ki bi po cepljenju utrpeli resno in trajno zmanjšanje življenjskih funkcij. Odškodnino v višini 10.000 evrov bi prejeli starši otroka oz. zakonski ali zunajzakonski partner osebe, ki je umrla po cepljenju. Mladoletni otroci osebe, ki je umrla po cepljenju, pa bi prejeli 20.000 evrov odškodnine.

Na vprašanje, zakaj so se odločili za reševanje te vsebine v interventnem zakonu, in ne na primer v področnem zakonu o nalezljivih boleznih, so na ministrstvu dodatno pojasnili, da kakršnakoli sprememba zakonodaje na področju nalezljivih bolezni potrebuje širši dialog in vključitev javnosti:

"Odškodnine za prostovoljno cepljenje proti covidu-19 pa je treba urediti hitro in učinkovito, zato smo predlagali ureditev v interventnem zakonu, ki se nanaša izključno na ukrepe za preprečevanje, širjenje, omilitev in odpravo posledic covida-19."

Predlog zakona je vlada že vložila v parlamentarni postopek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  25 .11. 2021 ob  08: 59
Poklukar laže. Seveda je to prvi korak k obveznemu cepljenju.