ODLOKA PUTINA ŽE V VELJAVI: Ukrajinski regiji Zaporožje in Herson je priznal kot neodvisni

Svet

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek zvečer podpisal odloka, s katerima je Rusija priznala "državno suverenost in neodvisnost" ukrajinskih regij Zaporožje in Herson. Odloka sta bila že objavljena na uradni zakonodajni spletni strani in sta stopila v veljavo. Danes bo nato Putin razglasil njuno priključitev Rusiji.

Slovesen podpis pogodb, s katerimi si bo Rusija priključila štiri vzhodne in južne ukrajinske regije - Zaporožje in Herson ter samooklicani ljudski republiki Doneck in Lugansk -, bo potekala danes ob 14. uri po srednjeevropskem času v Kremlju. Putin bo na slovesnosti imel "obsežen" govor. Neodvisnost Donecka in Luganska je sicer Moskva uradno priznala že februarja.

Referendume o neodvisnosti in priključitvi omenjenih štirih regij Rusiji so tamkajšnje proruske separatistične oblasti izvedle med 23. in 27. septembrom ter nato sporočile, da se je za priključitev izrekla velika večina, ponekod kar 99 odstotkov, volivcev. Zahod in Ukrajina referendumov ne priznavata.

Štiri regije skupaj s polotokom Krim, ki si ga je Rusija enostransko priključila že leta 2014, predstavljajo slabo petino celotnega ukrajinskega ozemlja. Putin je javno izjavil, da bi lahko za obrambo teh ozemelj Rusija uporabila tudi jedrsko orožje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  01 .10. 2022 ob  15: 10
Stiv kot vedno z glavo v riti.
Stiv Rivs |  30 .09. 2022 ob  14: 25
-6
Hahahahaha veljaven referendum in nakladanje Putinovih hlapcev.
Vzemimo primer Marijupola:
Pred okupacijo je tam živelo 500.000 ljudi.
Po ruskem masakru jih je ostalo še 100.000
Na referendum je šlo 20.000 prebivalcev.
To ti je vaša ruska demokracija v stilu "en narod - ena nacija"
magik |  30 .09. 2022 ob  12: 14
Odločitev ZDA in 22 držav EU, da s priznanjem Kosova prve porušijo mednarodno priznano mejo v Evropi, vrača kot bumerang – z enostransko spremembo meja njihove zaveznice, Ukrajine, v kateri se je večina prebivalstva na vzhodu države po osmih letih od nezakonitega puča leta 2014 (podprtega s strani ZDA in EU) odločila za pridružitev Rusiji.
Ljudje so kljub ukrajinskim bombnim napadom in grožnjam s terorističnimi napadi in sankcijami prihajali na volišča.

Članice EU in ZDA ter številne države sveta tega referenduma sicer ne priznavajo kot veljavnega.
Pri tem trdijo, da so bili referendumi izvedeni v času vojaških razmer (kar je res), da so bili prebivalci v odločitve prisiljeni s puškami (kar ni res), da je referendum kršitev zakonodaje Ukrajine (kar je res) in mednarodnega prava (kar ni res).
Ruske postopke ob tem dvolično kritizirajo prav tisti politiki, mediji in novinarji (tudi na Slovenskem), ki so vneto podpirali pravico do samostojne poti Kosova, celo brez referenduma (na čemer trdno stojijo še danes), hkrati pa razglašajo referendume na vzhodu Ukrajine za kršitev mednarodnega prava. (Insajder)