ODLOČITVE O USODI NAŠEGA PLANETA: Soglasno potrdili nov dogovor, ki prvič v zgodovini vključuje tudi fosilna goriva (FOTO, VIDEO)

Svet

Predsedstvo podnebne konference ZN je po dolgotrajnih nočnih podaljških pogajanj v jutranjih urah objavilo težko pričakovano zadnjo različico osnutka končnega dogovora o globalnem pregledu stanja. Po pričakovanjih vanj ni vrnilo termina odprave fosilnih goriv, temveč umestilo zavezo prehoda od fosilnih goriv v energetskih sistemih.

Po informacijah STA je vodstvo konference v primerjavi z vsebino ponedeljkovega osnutka ponudilo ambicioznejši dokument, predvsem kar zadeva področja blaženja podnebnih sprememb oziroma usode fosilnih goriv.

Besedilo tokrat poziva k prehodu od fosilnih goriv v energetskih sistemih na pravičen in urejen način ter pospeševanju ukrepov v tem kritičnem desetletju, da bi do leta 2050 v skladu z izsledki znanosti dosegli neto ničelne izpuste toplogrednih plinov.

Obenem državam predlaga tudi ukrepanje v smeri postopnega zmanjševanja uporabe energije iz premoga, ki ne uporablja tehnologij zajemanja in shranjevanja ogljika. Na drugi strani pa ne predlaga zmanjševanje uporabe energije iz premoga, ki uporablja navedene tehnologije, glede katerih okoljevarstveniki opozarjajo na številna zavajanja, ko je govora o njihovih učinkih.

ADOPTED: With an unprecedented reference to transitioning away from all fossil fuels, The UAE Consensus is delivering a paradigm shift that has the potential to redefine our economies. #COP28 #UniteActDeliver

Posted by COP28 UAE on Utorak, 12. decembar 2023.

Besedilo poziva tudi k "čimprejšnji odpravi neučinkovitih subvencij za fosilna goriva, ki ne naslavljajo energetske revščine ali pravičnega prehoda".

Prvi odzivi na novo objavljeno različico osnutka končnega dogovora so različni. Države EU in otoške države z njim ne morejo biti v celoti zadovoljne, saj so si prizadevale za odpravo fosilnih goriv. Ob tem prav tako ni konkretno določene časovnice, do kdaj naj bi se prehod od fosilnih goriv v energetskih sistemih dejansko zgodil.

Podnebne konference COP28 UAE, ki se zaključuje danes, sta se med drugim udeležila tudi ???????? minister za okolje, podnebje...

Posted by Vlada Republike Slovenije on Utorak, 12. decembar 2023.

Nestrinjanje z vsebino osnutka so na jutranjem protestu izrazili mladi okoljski aktivisti. Stephen Cornelius iz naravovarstvene organizacije Svetovni sklad za naravo (WWF) pa je izrazil razočaranje nad pomanjkanjem popolne odprave fosilnih goriv, a hkrati priznal, da osnutek dogovora "predstavlja pomemben trenutek".

O vsebini novo predstavljenega osnutka so medtem v jutranjih urah po lokalnem času potekala nova usklajevanja, države pa so se v dopoldanskem času sestale na plenarni seji, namenjeni potrjevanju končnih dokumentov.

The UAE Consensus.

The UAE Consensus. For People and Planet. #COP28 #UniteActDeliver #UAEConsensus

Posted by COP28 UAE on Utorak, 12. decembar 2023.

Države soglasno potrdile nov dogovor

Predstavniki držav na podnebni konferenci ZN v Dubaju so danes soglasno potrdili nov dogovor, ki prvič v zgodovini vključuje tudi fosilna goriva

"V kratkem času smo skupaj prehodili dolgo pot. Trdo smo delali, da bi zagotovili prihodnost za naše ljudi in planet. Okrepili ste svoja prizadevanja, pokazali ste prilagodljivost, skupni interes ste postavili pred lastnega," je v govoru na plenarni seji dejal predsedujoči konferenci sultan Ahmed al Džaber, čigar vloga kot vodje nacionalne naftne družbe Združenih arabskih emiratov je ob začetku konference sprožala številne kritike med okoljskimi nevladnimi organizacijami.

Združeni arabski emirati so po njegovih besedah upravičeno ponosni na svojo vlogo pri preobrazbi planeta. "Svet je moral najti novo pot. In s tem, ko smo sledili naši zvezdi severnici, smo našli to novo pot," je dejal. Po njegovih besedah je končni rezultat dolgotrajnih pogajanj trden akcijski načrt, ki ohranja cilj omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija.

The UAE Consensus tackles emissions, bridges the gap on adaptation, reimagines global finance, and delivers on loss and damage. #UAEConsensus #COP28

Posted by COP28 UAE on Srijeda, 13. decembar 2023.

Kot je opozoril, je sporazum dober le toliko, kolikor je dober njegovo izvajanje. Danes sprejeti dokument je prinesel sicer zgodovinsko prvo omembo vseh fosilnih goriv v zaključnem dokumentu podnebnih konferenc.

Vodja programa ZN za podnebje Simon Stiell je zbrane delegate pozval, naj obljube iz sporazuma, ki poziva k prehodu od fosilnih goriv, zdaj spremenijo v dejanja.

In unity and solidarity, we will walk the new path that The UAE Consensus has set for the world. #COP28 #UniteActDeliver

Posted by COP28 UAE on Utorak, 12. decembar 2023.

"Prvič v 30 letih bi lahko zdaj dosegli začetek konca fosilnih goriv," je pred začetkom plenarnega zasedanja dejal visoki predstavnik EU za podnebje Wopke Hoekstra.

Blok majhnih otoških držav je spremenjeno besedilo označil za izboljšanje, vendar ponovil zaskrbljenost glede prehoda od fosilnih goriv.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  13 .12. 2023 ob  14: 23
Samo bluzenje in zapravljanje denarja.