ODLOČITEV VRHOVNEGA SODIŠČA: Ministrstvo mora razkriti naložbo v Istrabenz leta 2019

Slovenija

Gospodarsko ministrstvo mora razkriti dokument za državno naložbo v družbo Istrabenz turizem iz maja 2019. Vrhovno sodišče je namreč pritrdilo stališču informacijskega pooblaščenca, da ima prevladujoč interes javnosti prednost pred poslovno skrivnostjo, je danes sporočila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Na podlagi vladnega sklepa iz februarja 2019 je takratna Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) zasegla delnice Istrabenz Turizma, ki je imel v lasti šest hotelov v Portorožu, in pobotala terjatve, ki jih je imela DUTB do holdinga Istrabenz. Po sprejemu naložbenega dokumenta za naložbo v družbo Istrabenz Turizem je DUTB ustanovil namensko družbo, iz katere naj bi nastal sklad turističnih naložb države, in nanjo prenesel te delnice.

Informacijski pooblaščenec je takrat v pritožbenem postopku izdal odločbo, s katero je ugodil pritožbi prosilke zoper odločbo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, da mora razkriti ta naložbeni dokument. Po mnenju pooblaščenca dokument sicer predstavlja poslovno skrivnost, a javni interes za njegovo razkritje prevlada nad interesom ohranitve varstva poslovne skrivnosti.

Upravno sodišče je v sodbi sledilo stališču pooblaščenca in opozorilo, da varstvo poslovne skrivnosti ni absolutno. Temu je sledilo tudi vrhovno sodišče, ki je s sklepom zavrglo zahtevo za revizijo in zahtevo za izdajo začasne odredbe. "To odločitev pozdravljamo in upamo, da ji bo ministrstvo v novi sestavi sledilo ter prosilki dokument nemudoma posredovalo," je zapisala Prelesnik.

Kot so pojasnili, je informacijski pooblaščenec pri tehtanju sorazmernosti med načelom svobodne gospodarske pobude in seznanitvijo z informacijo javnega značaja, pretehtal, da prevlada pravica javnosti, da se celovito seznani z informacijo o nameravani strateški državni naložbi, na tako pomembnem področju, kot je turizem, ki bo imela pomembne gospodarske učinke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pesceserra |  20 .01. 2023 ob  00: 06
Sedaj pa po isti logiki še pogodbe in nakazila iz geni na mizo .......