ODLOČITEV JE PADLA: Nova Gorica bo Evropska prestolnica kulture! (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Izbirna komisija je danes priporočila Novo Gorico kot tisto slovensko mesto, ki bo leta 2025 skupaj z nemškim mestom Chemnitz nosilo naziv Evropska prestolnica kulture (EPK). Nova Gorica je kandidaturo za EPK 2025 pripravila v sodelovanju s čezmejno Gorico. Poimenovali so jo Go! Borderless, Gremo! Brezmejno.

Kot je na novinarski konferenci, na kateri so sporočili odločitev, povedala predsednica izbirne komisije Cristina Farinha, je pandemija covida-19 pokazala, kako pomembno vlogo ima v našem življenju kultura, še posebej v času zaustavitve javnega življenja, ko smo se obrnili h knjigam, glasbi in podobno. Opozorila je tudi, da je bil na drugi strani prav kulturni sektor eden najbolj prizadetih v tej krizi, in dodala, da je EPK velika priložnost za spodbujanje tega sektorja.

Iz Nove Gorice so ob razglasitvi odločitve komisije najprej sporočili svojo zahvalo in zagotovili, da so pripravljeni, da bodo izpolnili vse svoje obljube.

Novi Gorici je čestital tudi minister za kulturo Vasko Simoniti. Kot je dejal, ga izredno veseli, saj gre za čezmejno sodelovanje dveh Goric. Ob tem je spomnil, da je bila prav Nova Gorica mesto, ki je bilo središče ob vstopu Slovenije v EU. Kot je dejal, gre morda tudi na simbolni ravni za neko zavezo, da se bo Nova Gorica skupaj z Gorico umestila na zemljevid Evrope kot uspešno, kulturno osveščeno mesto.

V ožji izbor za EPK 2025 so se sicer uvrstili še Ljubljana, Ptuj in Piran.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  19 .12. 2020 ob  06: 28
-1
Stojim na parkiriscu prizgem en cigaret,povlecem dim in v daljavi opazim skipino petih italijanov ki bezijo iz lokala,ter znana slika roke z sredincem in glas ki vpije:ITALIANI VA FAN CULO
Monteverdi |  18 .12. 2020 ob  21: 02
Bravo Goričani, Pirančani pa naj se malo zamislijo in iz tega kaj naučijo ...
Darko |  18 .12. 2020 ob  17: 32
Piran oz. cela Obala je dokončno izgubila možnosti, ko je prišlo na dan, da si je Martina Gamboc zagotovila delovno mesto kot vodja fundacije, ki bi upravljala milijone namenjene kulturi
Fundacija pa novi birokratski dinozaver.
Koordinacijo kulturnih dogodkov lahko vodi Avditorij Portorož
galeb |  18 .12. 2020 ob  15: 36
21
Edino pravilno! Najbolj me veseli, da ni dobila Ljubljana, saj že tako odžira Sloveniji vse, kar se da. In čeprav sem z Obale, me prav pošteno veseli, da ni bil izbran ta konec. Že tako se samo kregamo, kaj bi šele bilo, da bi bili izbrani!!! Dajali bi se na nož. Nova Gorica pa lepo mirno, složno, z vsemi skupnimi močmi in to je to! Čestitke!
kokodek |  18 .12. 2020 ob  14: 33
11
čestike !!!!!