ODLIČJE ZA ŠTUDENTA TURISTICE: Jaka Godejša zmagal na priznanem mednarodnem tekmovanju

Piran

Študent 3. letnika na portoroški Turistici, Jaka Godejša, je prejel zlato medaljo na tekmovanju mreže AEHT (Združenje evropskih hotelirskih in turističnih šol) v disciplini Turistične destinacije. Jaka je sodeloval na pobudo doc. dr. Emila Juvana in pod mentorstvom prof. dr. Ksenije Vodeb, oba sta predavatelja na Fakulteti za turistične študije Univerze na Primorskem. V praksi imajo priznanja oziroma dosežki AEHT združenja močno veljavo in predstavljajo zelo uporabno referenco študentom pri iskanju zaposlitve oziroma štipendij za nadaljnji profesionalni razvoj.

Konference združenja AEHT potekajo vsako leto, in sicer kot tekmovanja v 12 različnih disciplinah. Letos je potekala 33. konferenca, prvič povsem virtualno, a zaradi pandemije v le treh kategorijah za študente, in sicer: Turistične destinacije, Hotelski management, Recepcijsko poslovanje. Združenje AEHT je najmočnejša mreža višješolskih in visokošolskih šol v Evropi. Ima tudi status svetovalnega telesa na področju turizma pri Evropski komisiji. Pomembna članica združenja je tudi predavateljica na Turistici mag. Helena Cvikl, ki je bila tudi glavna pobudnica obstoječega sistema tekmovanj ter velika zagovornica tovrstnih tekmovanj kot priložnosti za študente in šole.

Tekmovanja za področje turističnih destinacij se je udeležilo 11 skupin oziroma 22 študentov. Študenti morajo izpolnjevati več kriterijev, glavni sodnik pa oblikuje pare, kjer je pravilo, da študenta ne smeta biti iz iste države. Jaka Godejša je letos sodeloval z Domenique Geeve iz nizozemske šole ROC Mondriaan. Njuna naloga je bila predstaviti rešitve za okrevanje islandskega turizma po covidu, saj je bila letošnja obravnavana destinacija Islandija. Glavna sodnica, Asdis Vatnsdal, je zmagovalno nalogo Jake in Domenique predstavila kot odlično premišljen in izvedljiv načrt za pospeševanje turizma, ki ima velike možnosti za realizacijo in finančno podporo destinacij.

Fakulteta za turistične študije Univerze na Primorskem - Turistica

Kot je povedal Jaka Godejša, nagrado razume kot priznanje za uspešno delo skozi vsa tri leta njegovega študija, hkrati pa kot dokaz, da je njegovo znanje primerljivo tudi na mednarodni ravni. "Tekmovanje je bilo v razmerah, s katerimi se soočamo, dobrodošla popestritev. Teden dni sem s partnerko, ki mi je bila dodeljena za tekmovanje, reševal zastavljen izziv. Zmagala sva s predstavitvijo aplikacije, ki bi nagrajevala turiste za njihove bolj trajnostne odločitve. Veseli me, da so najino idejo prepoznali kot najboljšo," je svoj tekmovali izziv opisal Jaka Godejša, ki se sedaj osrodotoča na svojo diplomsko nalogo. Kot pravi, je sicer naloga še v povojih, vendar bo povezana s projektom, ki mu zadnjih šest mesecev posveča veliko pozornosti.

Skupaj z drugimi študenti Turistice je namreč zagnal izkustveno platformo LocalsFromZero, s katero odgovarjamo na izzive, s katerimi se srečujejo lokalni ponudniki, ki se želijo udejstvovati v turizmu. Omenjena iniciativa je del izobraževalnega programa sTOUdio Turistica, katerega glavni cilj je študentom omogočiti sodelovanje pri različnih razvojnih projektih s poudarkom na analitiki, svetovanju, inoviranju in praktičnem delu v gospodarstvu. "Trenutno vidim priložnost v tem, da lahko pomagam manjšim lokalnim ponudnikom narediti naslednji korak, še posebej na področju digitalizacije in razvoju turističnega produkta. Delo v turizmu me veseli in še naprej bi si želel nabirati različnih izkušenj, ob tem pa študirati," poudarja Jaka Godejša.

Več o projektu LocalsFromZero si lahko preberete na tej povezavi.