ODKRILI NOV ORGAN V ČLOVEŠKEM TELESU: Nihče ga ni opazil, čeprav je največji v celem organizmu

Svet

Znanstveniki so odkrili do sedaj neznan organ v človeškem telesu, ki naj bi pomagal bolje razumeti širjenje raka, piše Independent. To, kar se je do sedaj smatralo kot sloj gostega tkiva, naj bi dejansko bile s tekočino napolnjene plasti tik pod kožo, ki se sicer imenujejo intersticij. Z njimi je obdano črevesje, pljuča, krvne žile in mišice, ki tako tvorijo mrežo čvrstih, raztegljivih proteinov. Nova študija objavljena v reviji Scientific Reports jih je identificirala kot poseben organ.

Skupina znanstvenikov še ugotavlja, ali s tekočino napolnjene plasti tik pod kožo služijo kot zaščita pred udarci za tkivo, ki je zelo občutljivo pred poškodbami. Znanstvenika David Carr-Locke in Petros Benias iz bolnišnice Mount Sinai Beth Israel sta opazila instersticij medtem, ko sta pregledovala žolčni kanal pacienta, pri katerem sta iskala znake raka.

Opazila sta votline, ki jima do sedaj niso bile znane iz človeške anatomije, zato sta za pomoč zaprosila Neila Theisea, patologa z Univerze New York. Znanstveniki so zaključili, da so vsa predhodna raziskovanja človeškega telesa prezrla intersticij, ker metoda zbiranja vzorcev za mikroskopsko analizo vključuje izsuševanje tekočine. S tem pa so uničili strukturo organa.

Namesto, da bi pravilno identificirali kot s tekočino izpolnjene blazinice, ki so razporejene po celotnem telesu, so sploščene strukture smatrali kot sloj vezivnega tkiva.

Kot so ugotovili, tekočina iz intersticija odteka v limfni sistem, ki je povezan z imunsko reakcijo organizma. Glede na to, da omogoča hitro potovanje tekočine po telesu, naj bi preko medsebojno povezanih celic bilo mogoče širjenje karcinoma po telesu.

Deli novico:

Razumem-ne |  29 .03. 2018 ob  07: 43
@Formula...tako kar piše o znanstvenem odkritju,sem nekako razumel,ali pa ne..niti ni pomemno,saj nisem znanstvenik.Ne razumem kje se pa najdete pri vsaki temi tudi taki nadznastveniki,ki vam je to popolnoma jasno...pravzaprav še več...vam je to bilo jasno še preden so to oni objavili,kaj ni škoda,da sediš pri tipkovnici in komentiraš..mar bi šel predavat svoja znanja.
curlo |  29 .03. 2018 ob  07: 24
@Formula....ma bravo, zelo lepo napisano in tudi nam laikom na malo bolj preprost način nekako razumljivo.Čeprav sem kot rečeno laik sem ljudi in drugi živelj z celotno okolico , ki nas obdaja zmeraj razumeval kakor bitja, ki nismo samo goli subjekti in kot taki neka zaključena celota namenjena samim sebi, temveč spadamo vsi skupaj , z vsem kar nas obdaja v nekaj večjega, nek makro kozmos,ki mu v naši ignoranci ne vidimo ne začetka in ne konca. Če začnemo samo z mikro kozmosom, ki se razteza tja do celic, atomov, in podatomskih delcev, ki jih je Peter Higgs ( Higgsov bozon ), začel odkrivati že pred skoraj petdesetimi leti in s tem nakazal možnosti za še manjše delce, ki gredo v neskončnost tudi v tej nam nevidni in neznani smeri majhnosti. Torej je človek nekako vozlišče med obema svetovoma, tem mikro in makro kozmosom in je končno tudi vesolje del vsega tega in praktično tudi nekakšen organizem, ki je za nas še vedno nepojmljivo velik in v naši nevednosti, neskončen .
To tezo sem pred leti nekje bral, a se ne spomnem več kje in je meni dokaj sprejemljiva, čeprav svetlobna leta daleč, da bi bila razumljena.Tudi sam spadam v skupino težkokategornih ignorantov, garantirano, a mogoče je bolje tako....
Formula |  29 .03. 2018 ob  05: 47
Zahodna medicina ali Alopatija, kot se ji po novem reče, jemlje človeško telo kot skupek organov in posledično zdravi predvsem samo bolezneska stanja ali posledice. Tako imamo 'strokovnjake' za vsak organ posebej...
Da je človeško telo (seveda tudi druga živa bitja) kompleksna zadeva, torej zelo sofisticiran 'stroj', ki iz hrane zgradi živo bitje, je Alopatiji precej neznan pojem. Da o tem, da sta um in telo neločljivo povezana, pa je itak za Alopatijo še vedno neznanka niti ne govorimo.

Danes se sicer vedno več govori o takoimenovanih psihosomatskih boleznih, pa smo glede tega pri Alopatiji še sto let za kačami, da ne rečem tisoč let.
Človeško telo je sestavljeno iz približno 300 trilijonov celic. 10 x več pa z nami živi drugih mikroorganizmov. Slednje moramo šteti kot del sebe. Samo, če bomo to razumeli, bomo lahko zaživeli zdravo. Razlog je v tem, da poleg osnovnih sestavin, ki jih naše telo potrebuje, da nas gradi, potrebuje še 'hrano' za vse ostale organizme. V kolikor jemo neuravnoteženo hrano, hranimo tudi samo določene mikroorganizme in se ti pretirano razmnožujejo, po drugi strani pa določene mikroorganizme 'ubijamo' in se tako ravnovesje v nas, ruši!

In tako kot je napisal moj predhodnik, mislimo, da moramo vedeti vse o vsem, pa o lastnem telesu ne vemo ničesar. Žalostno in hkrati bolano. Bolano pa zato, ker je vnos hrane ali kemikalij osnovna formula za zdrav um.
Pa |  29 .03. 2018 ob  01: 47
bi radi iskali vesoljska bitja !