ODDAJA ZEMLJIŠČ POD BELVEDERJEM: Bivši izolski župan Danilo Markočič kršil integriteto

Izola

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je objavila pravnomočne ugotovitve glede ravnanja nekdanjega izolskega župana Danila Markočiča, ki naj bi v postopku oddaje nepremičnin v zakup za leto 2021 v Občini Izola kot odgovorna oseba "dvakrat ravnal v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo svoje takratne funkcije, s čimer je kršil integriteto", navaja KPK. Zaradi ugotovljenih korupcijskih tveganj v zadevi je komisija Občini Izola izdala priporočila.

 

KPK je na podlagi prijave prejete v marcu 2022 uvedla postopek glede domnevnih nepravilnostih pri oddaji nepremičnin v zakup za leto 2021 v Občini Izola. Občina naj bi objavila dve nameri o sklenitvi neposrednih pogodb o zakupu nepremičnega premoženja, pri čemer pa razgovorov s ponudniki oziroma strankami, kot je bilo to predpisano v razpisnih pogojih, ni opravila. Prav tako naj ne bi bilo možnosti pritožbe zoper odločitev občine.

Po pregledani dokumentaciji je komisija ugotovila, da je bivši župan Danilo Markočič dvakrat deloval na način, ki ni v skladu z Zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravne lokalne skupnosti in pravno dopustnimi cilji, določenimi v uredbi o stvarnem premoženju države in samoupravne lokalne skupnosti, kar predstavlja kršitev integritete.

Tako je po mnenju KPK Markočič s podpisom namere z dodatnim določilom, v skladu s katerim imajo prednost pri izbiri obstoječi zakupniki nepremičnin, privilegiral točno določen sklop ponudnikov in omogočil neenakopravno obravnavo udeležencev v postopku, poleg tega pa v postopku, med katerim je bilo za zakup več zainteresiranih ponudnikov, ni omogočil oziroma izvedel pogajanj med ponudniki o ceni.

Po mnenju KPK je Markočič "okrnil tudi ugled občine in vseh njenih uslužbencev, saj bi moral pri opravljanju funkcije zagotavljati zakonitost delovanja Občine Izola v okviru razpolaganja s stvarnim premoženjem občine, pri tem pa posebej zagotoviti uresničevanje načela gospodarnosti, enakopravne obravnave ponudnikov in preglednosti izvedbe postopkov". In še:

"Odgovorne osebe občine, še posebej funkcionarji (npr. župani), morajo s spoštovanjem določb ZIntPK zagotoviti, da bodo z integritetnim, zakonitim, odgovornim in transparentnim ravnanjem predstavljale dober zgled, saj se od njih pričakuje posebna skrbnost pri odpravljanju korupcijskih tveganj in pri krepitvi integritete javnega sektorja." 

Kot še navaja KPK, občina v okviru obeh postopkov ni pripravila nobenih zapisnikov glede prejetih ponudb in vodenja postopkov in ni sledila načelu preglednosti, s tem pa "ni zadostila kriterijem transparentnosti, sledljivosti, preglednosti in preverljivosti dejstev, okoliščin, postopanj in sprejemanj odločitev v konkretnem postopku". Ker bi takšno ravnanje lahko v praksi omogočilo zlorabo objektivnega in nepristranskega ravnanja udeleženih oseb, je komisija občini izdala tudi priporočilo za ustreznejše upravljanje zaznanih tveganj.

Bivšega župana Izole Danila Markočiča smo zaprosili za komentar, ki ga objavljamo v nadaljevanju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Dejan |  25 .05. 2023 ob  02: 46
-1
@Pjero Shriba
Včeraj zaključen razpis za lokcijo pod Belvederjem (ex Plac) bo v naslednjih dneh, tednih polnil članke in zaposloval različne pristojne, različne organe.
Mediji bodo imeli kaj pisati, ljudje kaj brati, izvedeti, predvsem pa bo naplavilo nečednosi ravnanja izolske občine ni-da-ni.
Pjero Shriba |  24 .05. 2023 ob  13: 34
Ti, ti, lumpek.
Kdo pa bo po novem zasedel ta plac ?