OD RUMENE FAZE SMO ŠE PRECEJ ODDALJENI: Podatki kažejo kaotično stanje v primorskih občinah

Slovenija

V torek so v Sloveniji po vladnih podatkih opravili 5316 PCR testov in potrdili 1089 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 20,5-odstoten. V bolnišnicah so zdravili 546 covidnih bolnikov, med njimi jih je bilo 105 na intenzivni negi. V torek je umrlo deset bolnikov s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 766 in se je v primerjavi z dnevom prej nekoliko zmanjšalo.

Situacija je še vedno najslabša v obalno-kraški regiji

Kot je dejala Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarski konferenco o aktualnih razmerah glede covida-19, razmere še vedno ostajajo najbolj zaskrbljujoče v obalno-kraški regiji. V Kopru so v torek potrdili 70 novih okužb, v Piranu 25, v Izoli pa 17.

Med občinami, ki izstopajo glede na število na novo potrjenih okužb, je navedla tudi občine Ajdovščina in Sežana (po 13), Nova Gorica (19), Celje (30), Ilirska Bistrica (16), Rogaška Slatina (19), Velenje (15), Domžale (32), Jesenice (16), Kranj (33), Šenčur (12) in Škofja Loka (14). V Ljubljani je bilo v torek novih okužb 136, v Mariboru pa so jih potrdili 34.

V primerjavi s ponedeljkom je bilo v torek v bolnišnicah 21 bolnikov s covidom-19 manj. Na intenzivni negi sta bila v torek dva bolnika manj kot dan prej. Iz bolnišnične oskrbe so jih odpustili 56, na novo pa so jih sprejeli 44.

V torek so opravili tudi 22.6130 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov pa preverjajo še s PCR testi. Kot je izpostavila Bratuša, je bil v torek delež pozitivnih PCR testov sicer podoben kot dan prej, ko pa je bilo število na novo potrjenih okužb nekoliko nižje, in sicer 899.

Od rumene faze smo še precej oddaljeni

Štirinajstdnevna pojavnost okužb na ravni države na 100.000 prebivalcev znaša 534,8, sedemdnevna pa 255,2. Med regijami je tako pri štirinajstdnevni pojavnosti, kot pri sedemdnevni v vrhu obalno-kraška regija.

V skladu z načrtom sproščanja smo še vedno v oranžni fazi. Kot je dejala Bratuša, smo od izpolnitve pogojev, ki dopuščata prehod v rumeno fazo, še precej oddaljeni, čeprav se število hospitaliziranih covidnih bolnikov še naprej znižuje.

Vlada se bo sicer danes zvečer na seji na Brdu pri Kranju seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami. Pred sejo vlade bo kot običajno potekal tudi delovni sestanek s svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je povedala Bratuša.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji 11.282 aktivnih primerov okužb. Doslej pa je po podatkih Sledilnika za covid-19 umrlo 3802 bolnikov s covidom-19.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija