OD DANES TEGA NE SMETE VEČ POČETI: Pristojni bodo izvajali poostren nadzor!

Uprava RS za zaščito in reševanje je z današnjim dnem, 1. julijem, razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne Slovenije. Prepovedano bo kurjenje in izvajanje aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, pristojni pa bodo izvajali poostren nadzor. Na Notranjskem in v osrednji Sloveniji je nastopila izjemna suša, navaja agencija za okolje (Arso).

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano kuriti. Prepovedano je tudi požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove ter izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemet, je razvidno iz razglasa uprave za zaščito in reševanje.

V času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja bosta poostren nadzor izvajala inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter policija.

V večjem delu Slovenije se je s šolskimi počitnicami namreč začel prvi vročinski val. Ponekod na zahodu sicer beležimo že drugega, saj se je prvi začel že sredi junija in je bil le za kakšen dan prekinjen zaradi kratkotrajne ohladitve ob popoldanskih plohah in nevihtah, vremensko dogajanje povzema Arso.

Ta v objavi Sušomer, ki jo Arso izdaja vsak četrtek, navaja, da so se sušne razmere v večjem delu Slovenije zaradi visokih temperatur in visokega izhlapevanja poslabšale, najbolj v osrednjem delu Slovenije, na Notranjskem in v Ljubljani z okolico, kjer beležimo izjemno sušo. Na prikazanem zemljevidu Slovenije na spletni strani objave Sušomer je to območje obarvano rdeče.

V ostalem delu zahodne polovice države so t. i. izrazito sušne razmere, s tem da na Goriškem izrazita suša vztraja neprekinjeno že peti teden. Na vzhodu so razmere v površinskem sloju tal nekoliko boljše, zmerno sušne, v Pomurju, na Dolenjskem in Beli krajini pa beležimo običajne razmere za ta čas v letu, navaja Arso.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija