OD DANES POVEČAN NADZOR NA CESTAH: Začenja se drugi del nacionalne preventivne akcije Hitrost

Slovenija

Agencija za varnost prometa in policija začenjata drugi del nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki bo potekala do 23. junija, ponovili pa jo bodo še avgusta. Zmanjšati želijo število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi hitrosti, in težo njihovih posledic. Policija bo izvajala poostrene nadzore na številnih lokacijah po Sloveniji.

Prvi teden nadzora, do 16. junija, bodo policisti akcijo izvajali na območju policijskih uprav Koper, Kranj, Celje in Murska Sobota, med 17. in 23. junijem pa na območju policijskih uprav Novo mesto, Ljubljana, Maribor in Nova Gorica. Tretji del akcije, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost v prometu, bo potekal med 12. in 18. avgustom.

Agencija za varnost prometa bo v času akcije vse šole vožnje in pooblaščene organizacije pozvala k večjemu poudarku pri usposabljanju za voznike motornih vozil o nevarnostih, ki jih prinaša prehitra vožnja. V centrih za vozniške izpite bodo ocenjevalci kandidate za voznike posebej opozarjali na tveganja, povezana s hitrostjo.

S hitrostjo so namreč povezani še drugi dejavniki tveganja, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti in tudi prekratka varnostna razdalja. Zavedanje o pomenu previdnejše, predvsem pa bolj umirjene vožnje, ki naj poteka skladno s cestno-prometnimi predpisi in razmerami na cesti, je ključno, so opozorili na agenciji.

Prvi del akcije je potekal aprila, ko so policisti izvajali evropsko usklajeni maraton nadzora hitrosti na 611 lokacijah po vseh Sloveniji. Vpliv nadzora so preverili tudi na prikazovalnikih hitrosti Vi vozite, ki so nameščeni na osmih različnih lokacijah po Sloveniji. Rezultati so pokazali, da vozniki, ki se zavedajo nadzora, ravnajo bolj previdno, tudi ko nadzor ni očiten. V povprečju se je povprečna hitrost na osmih prikazovalnikih zmanjšala za 2,7 kilometra na uro oziroma za 6,2 odstotka.

Prehitra vožnja ostaja najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Lani je življenje zaradi neprilagojene hitrosti izgubilo 37 ljudi od skupaj 91 umrlih. To je sicer 20-odstotno izboljšanje glede na leto prej. Letos je do konca maja zaradi prehitre vožnje življenje izgubilo 19 oseb, v primerljivem obdobju lani pa 15. Letošnja najmlajša žrtev je imela 19 let, najstarejša pa 85 let, oba sta bila tudi povzročitelja nesreče, v kateri sta izgubila življenje.

V zadnjem desetletju so največje znižanje povprečnih hitrosti ugotovili na državnih regionalnih cestah izven naselja. Povprečne hitrosti so se znižale za osem kilometrov na uro oziroma za 11 odstotkov. Agencija ob tem opozarja, da so kljub spodbudnim podatkom povprečne hitrosti na državnih cestah v naselju še vedno nad omejitvami, več kršitev pa je v nočnem času.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  10 .06. 2019 ob  15: 47
Veš kaj je zanimivo? Da zlovenija dela na t.i.preventivi le na določenih področjih. Eden teh je v cestnem prometu. Tu se da lepo kasirat, a ne država? Da je vsako leto že 50 let pa veliko več mrtvih zaradi samomora, kot zaradi prometa, pa nihče ne zine...tle se pač ne da nič pokasirat.
ManofSteel |  10 .06. 2019 ob  13: 06
Radio 80=ZAKON!!!
ManofSteel |  10 .06. 2019 ob  13: 05
Ta napoved ti je tako nekak; " ta teden varnostne kamere ne bodo delovale na benzinskih črpalkah" tankaj in odpelji brez plačat. Dajte še lokacije objavit z točno uro in vsake 5 min.objave na radio. Razlog zakaj ne poslušam več slovenska ja.jca od radia. Veš koliko me brigajo vaše wanabe nagradne igre in kke se nahajajo radarji in kke so zastoji. Ve, kot očitno, da slovenske radio postaje zgubile kompas, tako kot naše pošte. Vse bi delali samo, da se trži pa tudi, če vse skupaj en sam cirkus. Pa da o politike ne omenjam...katera budala vam še sledi...najbrž tisti, ki jim je v lajfu dolgcajt...