OD 1. DECEMBRA DALJE: Brezplačno parkiranje za koprsko tržnico in ugodnejši abonmaji

Koper

Potem ko je ob koncu poletne turistične sezone koprska občina na gramoznem parkirišču v Žusterni ponovno uvedla brezplačno parkiranje, se sprememba prometnega režima obeta tudi na gramoznem parkirišču za tržnico. Poleg tega se s prvim decembrom spreminja tudi cena mesečnega abonmaja za parkiranje v garažni hiši Zeleni park 2, in sicer za stanovalce starega mestnega jedra, ki bodo namesto 27 evrov poslej plačevali ceno 20 evrov.

S prvim decembrom bo parkiranje na gramoznem parkirišču za tržnico ponovno brezplačno. A le za občane Mestne občine Koper, ki bodo morali predhodno pridobiti brezplačen abonma. Za vse ostale uporabnike parkirišča ostaja parkirni režim na omenjenem parkirišču nespremenjen, za celodnevno parkiranje (24 ur) je treba odšteti en evro.

Sprememba se obeta tudi za stanovalce starega mestnega jedra, ki svoje avtomobile parkirajo v garažni hiši Zeleni park 2. Mestna občina Koper bo s prvim decembrom zvišala subvencijo za nakup mesečnega abonmaja, za katerega bo po novem treba odšteti 7 evrov manj, in sicer 20 evrov (tržna cena znaša 50 evrov). 20 evrov bo predvidoma znašala tudi subvencionirana cena za nakup mesečnega abonmaja za parkiranje v parkirni hiši na Muzejskem trgu, in sicer za stanovalce mestnega jedra (za prvo vozilo), ki bodo do te ugodnosti upravičeni.

Tudi sicer pa je parkiranje v koprski občini zgledno urejeno. Za uporabnike je namreč na območju mesta Koper na voljo 2810 parkirnih mest, ki jih upravlja upravlja Marjetica Koper, dodatnih 1100 pa je parkirnih mest bele cone, namenjenih stanovalcem starega mestnega jedra.

Za razliko od marsikaterega mesta in občine je parkiranje v Mestni občini Koper zelo ugodno in dostopno. Na domala vseh parkiriščih je namreč treba za parkiranje plačati od 0,5 do 1 evra, na veliko parkiriščih, med drugim tudi za tržnico (za zapornicami) pa je prva ura parkiranja še vedno brezplačna. Prav tako je mogoče na veliki večini parkirišč od 15. ure in ob koncih tedna parkirati brezplačno, posebnih ugodnosti pa so tudi med delavniki deležni vsi občani koprske občine. 

Ti lahko z nakupom mesečnega abonmaja v vrednosti 20 evrov parkirajo na skoraj vseh javnih parkiriščih koprske občine, izjema so le parkirišča v neposredni bližini zdravstvenega doma, banke in parkirišče za tržnico (za zapornico). Dodatnega popusta so deležni tudi tisti občani, ki se zavežejo mesečni abonma kupovati vse leto, in sicer v vrednosti 15 evrov mesečno.

Mesečni abonma je mogoče kupiti tudi za parkiranje na parkiriščih po sistemu P+R (Semedela in Kolodvorska cesta). Kupijo ga lahko vsi uporabniki brez izjeme, zanj je treba odšteti 10 evrov, v ceno pa je poleg parkiranja všteta tudi dnevna povratna vozovnica za mestni avtobus.

Deli novico: