OČETA POZABILI OBVESTITI, DA JE POZITIVEN NA KORONO: 'Nasrkal' je dojenček, ki so ga z visoko vročino iz bolnišnice poslali domov

Slovenija

Na nas se je z neprijetno izkušnjo obrnila bralka s Ptuja. Kot pravi, je njen partner izvedel, da je pozitiven na koronavirus šele dolgih osem dni po testiranju. Tudi to precej ponesrečeno. Iz klicnega centra Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so jo namreč poklicali, da bi preverili, kako se partner počuti.

Fotografije so simbolične.

Zgodba ima svoj začetek v torek, 27. oktobra. Partner bralke, ki je z nami delila svojo izkušnjo, je bil takrat na testiranju v covid ambulanti Zdravstvenega doma Ptuj. Potem, ko so mu na drive-in točki vzeli bris, so ga obvestili, da je, v kolikor ga v roku 48 ur ne obvestijo drugače, njegov izvid negativen. Čeprav po dveh dneh klica ni bilo, sta se s partnerjem "striktno držala karantene, celo do nedelje", nam je povedala. V ponedeljek je partner šel, misleč, da je negativen, v službo.

Medtem se je pri njih doma vzporedno odvijala še ena bolezenska zgodba - njun 11-mesečni otrok je imel več dni visoko vročino. Kot pravi bralka, je zdravnico prvič klicala v petek, tri dni po partnerjevem testiranju. Ta ji je dejala, naj še malo počaka in otroku zbija vročino s paracetamolskimi svečkami.

Ušesa, ki bi jo želela poslušati, je iskala dlje časa. Ker se več dni nihče ni zanimal za nastalo situacijo, svečke pa več niso pomagale, se je osebno odpravila do ambulante. Pred vrati jim je razložila, kakšno je stanje otroka in rekli so ji, naj počaka v avtu. Medtem je otroku vzela urin in kmalu naj bi jo poklicali na testiranje, da bi ugotovili, ali je otrok pozitiven na koronavirus. 

Po dveh urah čakanja je prišel tja tudi partner, jasno razburjen je vstopil v ambulanto. Prosil je, naj nekdo že pregleda njunega otroka. "Takrat so urgirali takoj. Čudno je, da naju v dveh urah niso poklicali naprej, glede na to, da ni bilo nikjer gužve," je dejala naša sogovornica. "Prišla je zdravnica, ki naju je napotila v bolnišnico. Tam so otroku nemudoma vzeli bris, mu dali infuzijo in naju oba zadržali v bolnišnici."

POGOVOR Z DIABETOLOGINJO JANO KOMEL IZ ZD KOPER: "Vitamin D dokazano zmanjša pojavnost akutnih okužb dihal"

Smo sredi drugega vala koronavirusa, njegove posledice bomo čutili še dolgo. Ali držijo trditve, da lahko okužbo preprečimo tako, da okrepimo svoj imunski sistem? Nas ta res ščiti pred koronavirusom? Ker je koronavirus (SARS CoV2) zelo nalezljiv virus, se z njim lahko okužimo kljub dobremu imunskemu sistemu.

Naslednji dan so bralko in njenega otroka preselili v drugo sobo v bolnišnici. Ta isti dan pa je prejela tudi ključen telefonski klic. Poklicali so jo iz klicnega centra NIJZ in jo vprašali, kako se počuti njen partner. "Kako naj bi se počutil?" je začudeno vprašala. Tedaj ji je operaterka klicnega centra povedala, da je njen partner pozitiven na koronavirus.

Bralka je bila v šoku, iz ptujske ambulante jih namreč nihče o tem ni obvestil. Kot pravi, se je gospa na klicnem centru potem "opravičila, ker so njegov izvid očitno spregledali in pojasnila, da NIJZ ni nič kriv, ter da bi jim iz ambulante morali sporočiti tudi, če je test negativen".

Kje so sploh dobili njeno telefonsko številko?

Na vprašanje kje so dobili njeno telefonsko številko, partner je dal namreč na testiranju svojo, ji niso znali razložiti. "To telefonsko številko imamo v sistemu," so ji dejali. "Rekli so mi, naj takoj pokličem partnerja in naj mu povem, da je pozitiven. Takoj naj se odpravi iz službe, šefu naj pove, da je pozitiven in odide domov," je bil po besedah bralke njihov nasvet. Še vedno v šoku, je bralka osebi na drugi strani linije dejala, naj obvestijo še njegovega osebnega zdravnika in bolnišnico, kjer se je bralka v tem trenutku nahajala.

Čez nekaj trenutkov je slišala, da v bolnišnici zvoni telefon. Slišala je tudi medicinsko osebje, ki govori. Takoj zatem je do njiju prišla zdravnica in ju napotila domov. "Otrok je imel 39,5 vročine, ko so naju napotili domov," je dejala.

"Mi se držimo vseh pravil, doma nosimo masko, ohranjamo varnostno razdaljo, ampak se mi vseeno ne zdi nič od tega logičnega. Mene bi lahko testirali in bi midva ostala v bolnišnici, kjer ne bi bila v stiku z okuženo osebo. Zdaj pa sva šla domov k očetu, ki je pozitiven na korono."

Ob tem se naša sogovornica sprašuje predvsem, "kako je možno, da nekomu pozabijo sporočiti, da je pozitiven na koronavirus? Zakaj nihče ni zmogel reagirati, da ostaneva izolirana v bolnišnici? Menim, da bi morali takoj, ko dobijo rezultat, okuženim sporočiti, da so pozitivni". Kot zaključuje, "je zaradi takšne malomarnosti veliko ljudi lahko v nevarnosti!"

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  05 .11. 2020 ob  19: 00
Seveda je sedanja vlada najslabša, najbolj pogoltna, najbolj antidemokratična, najbolj nesposobna, ... pa vendar jim prav vsega ni možno pripisat. Napake se žal zgodijo, ne bi smele, povsem jih je nemogoče izločit, še posebaj v takšni situaciji v kateri smo. Tej je sicer znantno prispevala vlada, jo pa ne krivim. Upam, da se dobro izteče za nič krivega otročka in ostale.
Drek |  05 .11. 2020 ob  15: 02
Nijz vodi NESPOSOBEN METADOKTOR KREK!

Verjetno so bili UTRUJENI!!

To je ko KADRUJES PO KLJUCU NESPOSOBNOSTI IN LOJALNOSTI KER SI NEKAJ DOLZEN, KOT DELA SDS!!!

Morilska vlada!
Mitos |  05 .11. 2020 ob  14: 58
-6
In ljudje se zgrazajo nad nemocnega Potrca....pravljica se nadaljuje!