OBVEZNO TESTIRANJE ZA ŠTUDENTE FVZ: Samo z negativnim testom se bodo lahko udeležili vaj in izpitov

Koper

V uredništvo smo prejeli informacijo, da so študenti Fakultete za vede o zdravju (FVZ) Univerze na Primorskem (UP) v svoje poštne nabiralnike prejeli obvestilo, da bo od 1. marca dalje in do preklica prisotnost študentov na vajah dovoljena samo ob pogoju, da študent predloži negativni (hitri) test na covid-19, ki ni starejši od sedem dni, dokazilo o preboleli bolezni v zadnjih šestih mesecih ali dokazilo o cepljenju. Informacijo smo preverili na univerzi in jih med drugim vprašali, zakaj so se odločili za ta ukrep.

S sproščanjem ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19, se ponovno v živo izvaja tudi del pedagoškega procesa. Na Univerzi na Primorskem so tudi tokrat sprejeli vse zahtevane varnostne ukrepe, a kot pravijo, so se "kljub temu med študenti pričele pojavljati in širiti okužbe z novim koronavirusom".

"Študente prosimo, da nam v primeru potrjene okužbe s covid-19 to sporočijo preko Visokošolskega-informacijskega sistema (VIS) in preko elektronskega naslova referata za študente. Skladno z epidemiološkimi navodili NIJZ za izobraževalne zavode (višje in visokošolsko izobraževanje) fakulteta v primeru seznanjenosti s potrjenim primerom okužbe preveri pretekle stike študenta in oceni, ali je šlo za tesne ali visoko rizične tesne kontakte," pojasnjujejo.

Sprejeli so še dodatne ukrepe za zajezitev širjenja okužb

Kot so nam potrdili, so se odločili sprejeti dodatne ukrepe za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. "Tako bodo študenti od 1. 3. 2021 za pristop k vajam in drugim oblikam študijskega procesa priložili negativni (hitri) test o cepljenju. Na tak način želimo zaščititi zdravje vseh naših študentov, zaposlenih, zunanjih izvajalcev ter vseh naših kliničnih in praktičnih mentorjev," pojasnjujejo in dodajajo, da se tedensko testirajo tudi vsi, ki izvajajo pedagoški proces v živo.

"Seznanjeni smo, da bodo študenti morali opravljati testiranja tudi v primeru udeležbe na kliničnih in praktičnih vajah v delovnem okolju, kar pomeni, da redno testiranje ni več nobena izjema," pojasnjujejo.

Univerza si prizadeva, da bo testiranje urejeno tudi za študente

Kot pojasnjujejo, morajo študenti za testiranje poskrbeti sami, saj je "množično testiranje težko zagotoviti, ker so urniki izvedbe zelo različni in študenti prihajajo iz različnih krajev".

"Univerza na Primorskem si že mesece v sodelovanju z rektorsko konferenco prizadeva, da bi bilo urejeno testiranje tudi za študente. Tudi v prihodnje bomo delovali v tej smeri," so še pojasnili.

Vprašali smo jih tudi, ali se bodo študenti morali testirati tedensko, na kar so nam pojasnili, da je "v začetku mišljeno, da se študenti testirajo tedensko". Bodo pa situacijo opazovali in ukrepali razmeram primerno.

Fakulteta za vede o zdravju je zaenkrat edina fakulteta, ki se je odločila za ta ukrep, pojasnjujejo. Zanimalo nas je še, ali so se tudi na drugih univerzah odločili za ta ukrep, a so nam pojasnili, da te informacije nimajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija