Obtožnica za bombni napad sredi Zagreba

Kronika

Zagrebško tožilstvo je danes vložilo obtožnico proti šesterici, ki naj bi januarja podtaknila eksplozivno napravo na zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića. Šesterici iz uglednih družin iz Vodic nedaleč od Šibenika grozi petletna zaporna kazen zaradi povzročitve splošne nevarnosti za ljudi in premoženje ter za pomoč pri kaznivem dejanju.

Šlo je sicer za manjšo eksplozijo, ki je povzročila gmotno škodo, poškodovanih pa ni bilo. Kot navaja tožilstvo, je eden izmed obtoženih, 58-letni gradbeniški podjetnik Ivan Šprljan lani kupil vojaški eksploziv ter skupino fantov naučil, kako naj ga podtaknejo.

Skupina nemestila eksploziv

V skupini, ki je namestila eksploziv na osrednji zagrebški trg, so bili Šprljanov sin Domagoj ter njegovi prijatelji Tomislav Strikoman, Tomislav Duvnjak, Ivan Tubić in Lovre Birin.

Potem ko so 23. januarja v zgodnjih jutranjih urah sprožili eksplozivno napravo v neposredni bližini spomenika bana Josipa Jelačića, so odšli v nek lokal na sendviče. Potem so se vrnili na kraj dogodka in mimoidoče spraševali, kaj se je zgodilo.

Med sojenjem bodo morda postali jasni tudi motivi za dejanje. Neuradno naj bi mladeniči to naredili "iz čistega dolgčasa".

Eksplozija je prestrašila Zagrebčane. Šlo je že za tretjo eksplozijo v dveh tednih. Za prvi dve, ki sta odjeknili ob prometnicah v zahodnem delu mesta, je obtožen 53-letni Vojislav Blažević iz Zagreba.