OBOŽUJETE DRAMO, ZDRAVI ODNOSI PA VAS DOLGOČASIJO? Morda ste čustveni mazohist

Trendi

Čustveni mazohisti se navadno najboljše počutijo v nezdravih odnosih. Včasih zaradi travme iz preteklosti mislijo, da si zaslužijo boleče odnose. Pogosto se vračajo k ljudem, ki so jim povzročili čustveno bolečino in težko postavljajo meje pri ljudeh, ki so jih prizadeli. Kako vedeti, ali ste čustveni mazohist? Tukaj je nekaj znakov.

Vračate se k osebi, ki vas vedno znova prizadene

Kljub opozorilnim znakom, škodljivim vzorcem vedenja in očitnim napakam se vračate k istemu partnerju, ki vas vedno znova prizadene. Po eni strani se to lahko dogaja, ker mislite, da si ne zaslužite boljšega odnosa. Po drugi strani morda poskušate prebuditi stare rane iz otroštva. Vsekakor pa vas vedno prizadene ista oseba.

Veliko časa porabite za samokritiziranje

Če se veliko časa pogovarjate sami s seboj na kritičen način, je to še en znak čustvenega mazohizma. Ne glede na to, ali ste ponotranjili nasilnega starša ali krutega partnerja, veliko časa porabite za negativen samopogovor.

Obožujete dramo

Ko v vašem življenju ni drame, jo ustvarite, včasih namerno, drugič pa nezavedno. Morda se v sebi počutite mrtve, ko ni neke vrste kaosa ali konflikta, ki bi vzdrževal vaš adrenalin in se ne zavedate, kako ta negativna energija vpliva na vas in vaše življenje.

Privlačijo vas "strupeni" ljudje

Obkroženi ste z zlobnimi ali nasilnimi prijatelji, družino ali romantičnimi partnerji. Vi ste skupni imenovalec. Morda se ob negativnih ljudeh počutite udobno na podlagi vaše preteklosti. Ali pa je vaša samopodoba tako slaba, da mislite, da je to vse, kar si zaslužite.

Ne pozabite, da je odločitev, s kom se boste družili in v kakšnem krogu, v vaši pristojnosti!

Prekinjate zdrave odnose

Če ste čustveni mazohist, se vam zdravi odnosi zdijo dolgočasni, zato jih prekinete. Takšni odnosi so vam namreč neznani, ker ne vključujejo nenehnih vzponov in padcev, česar ste vajeni. Morda se sploh ne zavedate, da prekinjate odnose, ker so zdravi. Nežna bližina vam povzroča nelagodje, zato iščete izhod.

Začnete prepir, da ustvarite strast

Težko veste, ali je nekomu mar za vas, razen če se s to osebo prepirate. Prepiri vam omogočajo strasten seks in občutek intimnosti. Raje imate jezen seks kot klasično ljubljenje.

Želite potrditev, a je ne dobite

Na vsak način hočete potrditev s strani ljudi, ki vam potrditve ne dajo. Na ta način sami sebi povzročate bolečino. Težko tudi odpustite osebi, ki vam ne želi dati potrditve, po kateri hrepenite.

Ljudem pustite, da "hodijo po vas"

Ne postavljate meja in dovolite ljudem, da vas izkoriščajo. Prav tako ste nagnjeni k temu, da želite ugajati, ne glede na to, ali vas spoštujejo ali ne.

Radi se družite z nesrečnimi ljudmi

Stari ljudski pregovor, da "beda ljubi družbo", je vaš moto. Nagibate se k ljudem, ki so nesrečni in na življenje gledajo s pesimizmom. V družbi ljudi, ki sebe vidijo kot žrtve, se počutite domače.

Če se najdete v teh znakih, imate verjetno nekaj nerešenih težav iz otroštva, ki jih morate rešiti, da boste spoznali, da si zaslužite biti srečni in da ste vredni ljubezni, pozornosti in podpore. Morda boste potrebovali pomoč, da razbijete vse te negativne vzorce vedenja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija