OBOROŽEVALNA TEKMA V EVROPI: Slovenija pri rasti uvoza orožja v ospredju

Slovenija

Slovenija je pri povečanju uvoza orožja na čelu Evrope. Večji porast sta v zadnjih petih letih zabeležila le Luksemburg in Ukrajina, razkriva najnovejše poročilo. Pričakuje se, da bo uvoz orožja v Slovenijo v prihodnjih letih še naraščal.

Evropske države so v zadnjih štirih letih podvojile uvoz orožja v primerjavi z drugo polovico prejšnjega desetletja. Na vrh seznama držav, kjer je bil zabeležen največji porast, sta Luksemburg (9200 odstotkov) in Ukrajina (+6633 odstotkov), na tretjem mestu pa se je znašla Slovenija.

Naša država je med letoma 2019 in 2023 zabeležila kar 3300-odstotno povečanje uvoza orožja v primerjavi z obdobjem 2014–2018 in po rasti uvoza prehitela tudi tiste države, ki mejijo na Ukrajino oziroma Rusijo, razkriva najnovejše poročilo Stockholmskega inštituta za mirovne raziskave (Sipri), ki ga povzema Delo.  

"Dolgoročno gledano je obseg slovenskega uvoza v zadnjih petih letih še vedno bistveno nižji kot v obdobju 2009–2013. Zdi pa se dramatično večji kot v obdobju 2014–2018, zgolj zato, ker Slovenija v teh letih ni kupila ali prejela skoraj nobenega večjega orožja. Relativno majhen obseg večjega uvoza orožja v Slovenijo vsekakor pomeni, da vsaka nabava orožja, torej transportnega letala C-27J Spartan in lahkih oklepnih vozil L-ATV (LKOV 4x4), pomeni opazno razliko," je velik odmik Slovenije od evropskega povprečja za Delo komentirala Katarina Đokić, raziskovalka pri inštitutu Sipri.

Glede na zadnja naročila pomembnejšega orožja, kot so še eno letalo Spartan, lahki transportni helikopterji iz Italije in sistem protizračne obrambe iz Nemčije, bo uvoz orožja v Slovenijo v prihodnjih letih še naraščal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  12 .03. 2024 ob  13: 12
Nahajte z orožjem!!! Ven iz Nato!!In dajte ljudem mir!!!!
Martin Kacur |  12 .03. 2024 ob  11: 46
Joj kake bedake volimo. Pa ne samo pri nas.
Je res, da se še normalni nočejo mešat s politiko. Potem pa ostane samo ološ.