Obeta se hud boj za atleta leta

Krovna mednarodna atletska organizacija IAAF je objavila seznam vseh nominirancev in nominirank za prestižna naziva najboljšega atleta in najboljše atletinje leta - IAAF 2013 World Athlete of the Year Award. Med nominiranci sta jamajški sprinter Usain Bolt in britanski dolgoprogaš Mohamed Mo Farah.

Na seznamu desetih nominirancev so udeleženci zadnjega svetovnega prvenstva v atletiki v Moskvi, na katerem je Bolt z zlatima kolajnama potrdil sprinterski primat v teku na 100 in 200 metrov, medtem ko je Britanec somalijskega rodu Farah osvojil dve tekaški dolgoprogaški disciplini 5 in 10 km. Na seznamu je tudi Kenijec Wilson Kipsang, ki je na berlinskem maratonu postavil nov svetovni rekord v maratonih.

Bolt ima v svoji zbirki že štiri naslove atleta leta, ki jih je dobil v zadnjih petih letih (2008, 2009, 2011, 2012), njegova absolutna vladavina pa je bila na kratko prekinjena leta 2010, ko je naslov prejel Kenijec David Rudisha. Pri atletinjah je lanski naslov šel v roke ameriške sprinterke Allyson Felix.

Med nominirankami so med najbolj izpostavljenimi vsekakor Boltova sprinterska rojakinja Shelly-Ann Fraser-Pryce, etiopska zvezdnici tekov na dolge proge Meseret Defar in Tirunesh Dibaba. Na seznamu nominirank je tudi Zagrebčanka Sandra Perković, olimpijska in svetovna prvakinja v metu diska, kot edina predstavnica atletinj in atletov z območja nekdanje Jugoslavije med atletsko elito. Med nominiranimi ni Slovenca ali Slovenke.

Do končnega izbora bodo seznam skrčili na le tri finaliste, IAAF bo naslove za atletske presežke in dosežke razglasila na gala slovesnosti, ki bo 16. novembra v Monaku. Mednarodna atletska zveza nagrade za dosežke na tekmovanjih pod njenim okriljem podeljuje od leta 1988.