OBELEŽITEV DNEVA SUVERENOSTI V OSNOVNI ŠOLI KOPER: Pred 30 leti je Luko zapustila zadnja ladja agresorske vojske JLA

Koper

V noči na torek bo minilo 30 let, odkar je Slovenijo zapustil zadnji vojak JLA. S tem je bila v Sloveniji dokončno zaključena osamosvojitvena vojna, Slovenija pa je postala suverena država. 25. oktobra zato obeležujemo dan suverenosti, ki pa ni dela prost dan. Osrednja država ob omenjenem državnem prazniku bo zvečer v Kopru.

Državna proslava ob državnem prazniku suverenosti bo potekala v športni dvorani Osnovne šole Koper, začeli pa jo bodo ob 20. uri. Slavnostni govornik bo minister za obrambo Matej Tonin.

Predsednik republike Borut Pahor danes v predsedniški palači pripravlja dan odprtih vrat. V počastitev državnega praznika bo pred predsedniško palačo postrojena tudi častna straža Garde Slovenske vojske.

Matej Tonin

Opoldne bo na spletu potekala virtualna novinarska konferenca ministrstva za obrambo ob dnevu suverenosti, popoldne pa bo premier Janeza Janša v Parku vojaške zgodovine odprl razstavo Narodne in univerzitetne knjižnice ob 30-letnici samostojnosti.

Dan suverenosti kot spominski dan na odhod zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade (JLA) v Sloveniji obeležujemo od leta 2015, in sicer 25. oktobra. V noči s 25. na 26. oktober 1991 je namreč Luko Koper zapustila še zadnja ladja z vojaki agresorske JLA. Ta je Slovenijo napadla dan po uradni razglasitvi njene samostojnosti 26. junija 1991 na Trgu republike v Ljubljani. Sledilo je 10 dni spopadov, ki so se končali s pogajanji na Brionih.

Na njih sta se ob pomoči mednarodne skupnosti obe strani zavezali k prekinitvi sovražnosti, Slovenija pa se je obvezala, da bo za tri mesece zamrznila osamosvojitveni proces. Še preden je moratorij potekel, je takratno jugoslovansko predsedstvo sprejelo sklep o umiku JLA iz Slovenije. JLA se je nato postopoma umaknila do 26. oktobra 1991.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  25 .10. 2021 ob  19: 03
kaj oklepniki so opravili tehnični pregled
Istriano |  25 .10. 2021 ob  14: 33
Kako kaj druga Švica?