OBČINAM OBALNO-KRAŠKE REGIJE 4 MILIJONE VEČ: Vlada zvišala povprečnine

Slovenija

Vlada Republike Slovenije je prek družbenega omrežja Facebook sporočila, da bo izpolnila obljubo glede višine povprečnin za občine. Občine bodo po novem namesto 589,11 evra na prebivalca prejele 623,96 evra. Znesek bo veljal za celotno leto.

Zvišanje povprečnine je vlada predvidela v sklopu drugega protikoronskega zakona. Višje povprečnine bodo posameznim občinam zagotavljale višje prihodke, s tem pa zagotavljanje upravljanja kvalitetnejših zakonskih obveznosti, je ob novici zapisala vlada in dodala: "Več bo sredstev za popravilo cest, gradnjo vrtcev, šol ter za druge investicije. Kar se ni želelo potrditi pod prejšnjo vlado, se uresničuje sedaj."

Vlada bo tako občinam skupno namenila 1.303.645.868 evra. Občine obalno-kraške regije bodo dobile za dobre štiri milijone več denarja.

V Združenju občin Slovenije (ZOS) in v Združenju mestnih občin Slovenije (ZMOS) so že ob predlogu zvišanja povprečnin pozdravili namero vladeV ZOS so izpostavili, da so vladi posredovali še kar nekaj drugih predlogov, a so zadovoljni, da je vlada prisluhnila predlogu za dvig povprečnine. To odločitev ocenjujejo "kot korak k boljšemu razumevanju lokalne samouprave". V odzivu so napovedali še dodaten paket predlogov za vlado, v katerem si želijo predvsem "odpravo nepotrebnih administrativnih ovir".

V ZMOS so odločitev vlade za dvig povprečnine pozdravili, vendar so izpostavili, da tudi ta predlog še ne bo dosegel dejanskih povprečnih stroškov v financiranju občin, ki so po ocenah ministrstva za finance v letu 2018 presegli 630 evrov. So pa zelo zadovoljni, da naj bi višina povprečnine veljala za celotno leto 2020 in ne le za obdobje po uveljavitvi zakona. "Višja povprečnina bo še toliko pomembnejša v času, ko bodo zaradi posledic epidemije upadli prihodki in izrazito narasli odhodki občinskih proračunov," so izpostavili.

V tem združenju so sicer opozorili, da so mestne občine v sistemu financiranja občin v neugodnem položaju, saj da morajo kot regionalna središča nuditi širši nabor javnih storitev, prejmejo pa da iz leta v leto nesorazmerno manj sredstev kot nekatere druge občine. Pri tem so izrazili pričakovanje, da bo državni zbor kmalu začel obravnavo predloga zakona o finančni razbremenitvi občin, od vlade pa pričakujejo, da bo v zakonodajni postopek vložila že usklajen predlog zakona o financiranju občin, ki bo omogočal višje zadolževanje občin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bižad |  02 .05. 2020 ob  12: 34
Od kdaj imamo regije? Od kdaj je Istra, obala? Prosim če mi kdo lahko to pojasni, hvala.