Obama: ZDA si ne morejo zatiskati oči glede Sirije

Ameriški predsednik Barack Obama je v tedenskem radijskem nagovoru narodu danes dejal, da si ZDA ne morejo zatiskati oči pred "strašnimi podobami" kemičnega napada v Siriji, in kongres ob tem pozval, naj podpre vojaški napad proti režimu Bašarja al Asada.

Obama je poudaril, da želi kaznovati režim sirskega predsednika al Asada, ki ga ZDA obtožujejo odgovornosti za napad s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska. V njem je po ameriških navedbah umrlo več kot 1400 ljudi.

Ob tem je znova poudaril, da bo vsakršna vojaška akcija omejena tako v trajanju kot obsegu ter bo usmerjena proti sirskemu režimu, ameriški vojaki pa da ne bodo stopili na sirsko ozemlje.

 

Obama: Aada lahko znova uporabi kemično orožje

"To ne bo še en Irak ali Afganistan," je zatrdil Obama in pri tem dal vedeti, da si ne želi še ene drage in dolge vojne. "Zato pozivam člane kongresa, obeh strank, naj se združijo in se postavijo v bran svetu, v katerem želimo živeti, svetu, kot ga želimo zapustiti našim otrokom in bodočim generacijam."

Obama je ob tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril, da če ZDA ne bodo odgovorile na "gnusen napad" v Siriji, bi al Asad lahko znova uporabil kemično orožje oziroma bi to lahko pristalo v rokah teroristov.

Kongres, katerega odobritev za vojaško akcijo si želi Obama, se bo po počitnicah znova sestal v ponedeljek, predsednik pa bo v zvezi z morebitnim ukrepanjem ZDA proti Siriji nagovoril narod v torek, pri čemer je že danes nakazal argumente, o katerih bo najverjetneje spregovoril v torkovem nagovoru.

Zaveda se, da bo težko prepričal člane obeh domov

Obama se sicer zaveda, da bo težko prepričati člane obeh domov parlamenta, da podprejo vojaško akcijo proti Siriji. Raziskava, ki jo je v petek objavil Washington Post, je pokazala, da 224 od trenutno 433 članov predstavniškega doma nasprotuje oziroma se nagiba proti podpori vojaški akciji, medtem ko jo podpira vsega 25 poslancev, 184 pa je neodločenih.

Tudi med Američani prevladuje dvom v nujnost vojaške akcije proti Siriji. Gallupova raziskava je pokazala, da ji 51 odstotkov Američanov nasprotuje, medtem ko jo 36 odstotkov podpira. Razlika med nasprotniki in podporniki je precej večja kot v podobnih raziskavah, izvedenih pred začetkom vojne v Afganistanu leta 2001 in Iraku leta 2003, še poroča AFP.

zda |  07 .09. 2013 ob  20: 31
iznajdejo vedno kakšno laž, da lahko v imenu svojih koristi netijo vojne po svetu. Nobelovo nagrado za mir naj
dajo vsem tistim, ki morajo zaradi gnilih vojn zapustiti svoje domove!!!!! Obama in njemu podobni, ki podpirajo vojne, so navadni zločinci, ki spadajo najmanj v zapor!!!!