OBALO NORVEŠKE STRESEL NAJHUJŠI POTRES V ZADNJIH DESETLETJIH: Ustavili delo na naftni ploščadi

Kronika

V Severnem morju ob obali Norveške so davi zabeležili najhujši potres v zadnjih desetletjih. Po podatkih seizmološkega inštituta Norsar je bil epicenter potresa 160 kilometrov zahodno od zahodne obale Norveške. Podatki o magnitudi se razlikujejo, je pa bila nekje med 4,4 in 5,1. Norveški koncern Equinor je ustavil delo na bližnji naftni ploščadi.

Po podatkih Norsarja je bila magnituda potresa 4,7, medtem ko jo je nacionalna seizmološka mreža skandinavskih držav ocenila na 4,4 ali 4,5, Evropski mediteranski seizmološki center (EMSC) pa na kar 5,1, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V vsakem primeru so tresenje tal po poročanju medijev čutili daleč po provinci Vestland, po navedbah direktorice Narsarja Anne Strommen Lycke pa je bil to najmočnejši potres v Severnem morju po letu 1989. Nevarnosti hujšega cunamija sicer po njeni oceni ni.

Det kraftigtse jordskjelvet på 33 år rammet Nordsjøen mellom Stadt og Færøyene 06:32 i dag tidlig. Skjelvet hadde styrke...

Objavil/a NORSAR dne Ponedeljek, 21. marec 2022

Norveški koncern Equinor se je medtem odločil začasno ustaviti delo na naftni ploščadi Snorre B na območju. Kot so pojasnili, gre sicer za previdnosten ukrep, medtem ko škode na sami ploščadi ali na morskem dnu zaenkrat niso zaznali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija