OBALNI POSLANCI O POKRAJINI ISTRA: Hotova podpira predloge, ki služijo ljudem; Simonovič navaja, da je pobuda vredna premisleka

Koper

Istrske občine – Ankaran, Koper, Izola in Piran – predlagajo ustanovitev pokrajine z imenom Istra s sedežem v Kopru, o čemer smo že poročali. Predlog sta že podprli koprska in izolska občina. Kakšno pa je mnenje obalnih poslancev? Na naša vprašanja so odgovorili Meira Hot iz Socialnih demokratov, Branko Simonovič iz stranke DeSUS ter Matej T. Vatovec iz Levice. Vprašanja smo pretekli teden naslovili tudi na Gregorja Periča (SMC) in poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žižo, a njunih odgovorov do tega trenutka še nismo prejeli.

Med drugim nas je zanimalo, kaj obalni poslanci menijo o predlogu županov in ali je ta sploh izvedljiv. Vprašali smo jih tudi, ali imajo oni kakšen predlog ali popravek na predvidene razdelitve pokrajin in kaj nasploh menijo o procesu oblikovanja pokrajin.

"Slovenska Istra je po mojem trdnem prepričanju enota oziroma območje, ki ga je s svojo zgodovinsko, kulturno ter nasploh družbeno in naravno povezanostjo smiselno umestiti pod ostrešje ene pokrajine – Istre. Zaradi tega menim, da so pobude za oblikovanje pokrajine Istra povsem na mestu in služijo interesom in potrebam ljudi," je dejala Meira Hot, poslanka SD.

Meira Hot

Kot je napovedala, bo "v skladu s svojimi zmožnostmi in pristojnostmi, tako kot do sedaj, tudi v prihodnje in v sodelovanju z ljudmi in lokalnimi skupnostmi dajala odločno podporo pobudam za oblikovanje pokrajine Istra".

"Ob tem bi želela še poudariti tisto, na kar sem opozorila že večkrat. Politika se izrisovanja meja pokrajin ne more lotevati brez razumevanja pokrajin kot projekta, ki naj služi ljudem, njihovemu življenju na nekem območju, upoštevajoč zgodovinske povezanosti območja, njegove geografske zaokroženosti, migracij znotraj njega in že vzpostavljenega povezovanja lokalnih skupnosti, kot je kandidiranje za evropska sredstva, skupni projekti infrastrukturne, izobraževalne, kulturne in ostale narave," je še dejala Hotova.

Dodala je, da je bilo "že kar nekaj nedomišljenih predlogov o oblikovanju pokrajin, na koncu pa se vedno izkaže, da z "odkrivanjem tople vode" politika ne bo prišla daleč oziroma se lahko v tem primeru pokrajine sfižijo v drag, neučinkovit in neživljenjski birokratski projekt, ki bo ljudem življenja še dodatno zapletal, ne pa olajševal".

"Sama se bom takšnim predlogom zoperstavila ter podprla tiste, ki bodo, kot že rečeno, sledili potrebam ljudi, ne politike," je še zaključila.

Branko Simonovič

Svoj odgovor, četudi skop, nam je posredoval tudi poslanec Branko Simonovič, ki navaja, da je pobuda "brez dvoma vredna razmisleka in temeljite analize".

Dodaja pa, da je potrebno "preučiti, kaj bi takšna sprememba prinesla prebivalkam in prebivalcem. Šele po konkretni primerjavi pozitivnih in negativnih posledic, ki bi jih spremembe prinesle, bi lahko sprejeli končno odločitev, ali je predlog smiseln in na koncu tudi izvedljiv".

Matej T. Vatovec

Poslanec Levice Matej T. Vatovec meni, da oblikovanje Pokrajine Istra "sploh ni vprašljivo". "Verjamem, da se večina prebivalcev tega območja identificira s pojmom Istre in Istrana (Ištrijana) in bi bilo tudi dobro sprejeto. Večji problem se nahaja v trenutni zasnovi regionalizacije Slovenije, ki je v taki obliki, kot jo predlaga Državni svet, v Levici ne podpiramo," pravi Vatovec.

Kot najbolj problematično vidijo uvajanje novega administrativnega nivoja, ki se ne dotika ključnih tematik glede smiselnosti reorganizacije. "Ta je na mestu, če bi pokrajine lahko prevzemale določene, skupne naloge več občin. Za to je potrebno upoštevati tudi geografsko in demografsko porazdelitev ter tudi infrastrukturne povezave.

Trenutni predlog je preveč heterogen in ne bi prispeval k izboljšanju kvalitete življenja prebivalk in prebivalcev občin v regiji, temveč bi samo pripeljalo še en segment državne administracije, kar je najbrž nesmiselno. Prav tako poudarjam, da bi omejitev na Istro kot pokrajino bila smiselna tudi z vidika dvojezičnosti, saj so vse istrske občine tudi deloma dvojezične in bi morali v svete pokrajin vključiti tudi predstavnike italijanske narodne skupnosti," zaključuje Vatovec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bo.lopo |  14 .06. 2021 ob  18: 47
sedež v boššamarinu pri Suzi
Ištrijan |  14 .06. 2021 ob  14: 53
16
Vi politikanti ne rabite o tem nic razmisljat, prdvsem o tem kje, in kolko lahko od tega profitirate in povlecete zase!!
To je enostavno treba uresnicit in pika!! ISTRA!!
Istriano |  14 .06. 2021 ob  14: 53
Slovenija je majhna država in ne potrebuje pokrajin. Potrebujemo samo dobro delujočo vlado in občine, pokrajine bodo pa služile samo zato, da bodo stranke tam parkirale svoje kadre, zaradi teh pokrajin ne bomo živeli nič boljše, ampak samo porabili več davkoplačevalskega denarja.
joe jaxson |  14 .06. 2021 ob  13: 46
28
čepek ne prilizuj se zdaj ko so te vsi prokužli in zgini v nezasužen penžion in čimprejšno pozabo