OBALNI DOM UPOKOJENCEV O NOČNEM POŽARU: Ogenj je uničil premično premoženje v sobi, vzrok še ugotavljajo

Kronika

Ob 4.25 so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade Koper posredovali v Obalnem domu upokojencev Koper, kjer se je sprožil avtomatski javljalnik požarov, poročajo z Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Ugotovili so, da je zagorelo v eni izmed sob in je ena varovanka utrpela hujše opekline. Požar so pogasili zaposleni v domu. Gasilci so pomagali pri oskrbi opečene osebe. Reševalci Prehospitalne enote Obala so poškodovanko odpeljali v izolsko bolnišnico.

Informacijo so za naš portal potrdili na koprski gasilski postaji. Po njihovih navedbah naj bi bila stanovalka doma lažje poškodovana. Z uprave gasilske postaje so naknadno sporočili, da o vzroku požara nimajo informacij, le-tega preiskuje policija. "Ko so gasilci prispeli na mesto požara, so slednjega že pogasile sestre zaposlene v domu," so še povedali in dodali, da so gasilci nato sodelovali zgolj pri oskrbi oškodovanke. Škoda po navedbah pristojnih z gasilske postaje naj ne bi bila velika. 

O požaru so bili obveščeni tudi pristojni na Policijski upravi (PU) Koper, ki vzrok požara še preiskujejo. Za naš portal so lahko potrdili le, da je v požaru poškodbe utrpela 71-letna varovanka doma.

Nekaj več informacij so nam posredovali iz Obalnega doma za upokojence Koper. Kot so nam povedali, vzrok požara še ni znan, saj je preiskava še v teku. "Požar je uničil premično premoženje v sobi, v tem trenutku ne moremo podati še oceno škode. Ostalih stanovalcev ni bilo potrebno premeščati," je pojasnila direktorica doma Neva Tomažič.

71-letna varovanka doma je bila v sobi sama. V domu ji je bila nudena nujna medicinska pomoč, nato pa je bila odpeljana na zdravljenje v izolsko bolnišnico. Direktorica doma je ob tem izpostavila "hitro in strokovno ukrepanje zaposlenih doma in drugih pristojnih služb, da se je požar omejilo in s tem preprečilo najhuje".

Kot je pojasnila, imajo za objekt v skladu z veljavno zakonodajo izdelan Požarni red, ki ureja celotno področje varstva pred požarom v objektu. V okviru preventivnih ukrepov dajo tudi velik poudarek na usposabljanju zaposlenih iz požarnega varstva, v sklopu katerega izvajajo osnovno usposabljanje za vse zaposlene, usposabljanje za izvajanje evakuacije ter usposabljanje odgovornih oseb za gašenje začetnih požarov. "Poudarek požarne varnosti je na preventivi, vendar se zaradi spleta okoliščin lahko zgodi, da do požara pride in ker se zavedamo, da so za potek in razvoj požara ključne prve minute oz. že sekunde, torej kako bodo zaposleni ob zaznanem požaru odreagirali, se pri določenih vrstah usposabljanja poslužujemo Gasilske brigade Koper," je razložila Tomažičeva.

V domu imajo zagotovljeno 24-urno dežurstvo s strani zaposlenih, v letu 2012 pa so zagotovili prenos požarnega alarma v 24-urno dežurstvo v koprski gasilski brigadi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija