OBALNE LEKARNE OPOZARJAJO: Po zdravila napotite zdravo osebo!

Koper

Tudi v Obalnih lekarnah zaznavajo prisotnost povečanega števila obolelih s prehladnimi in ostalimi okužbami, zato priporočajo, naj okuženi s koronavirusom ne hodijo v lekarne, v primeru ostalih akutnih okužb dihal pa naj se zaščitijo z masko. Da so opozorila več kot utemeljena, priča dejstvo, da se tudi v Obalnih lekarnah povečuje število bolniških odsotnosti zaposlenih zaradi naraščanja okužb, s tem pa tudi kadrovska stiska. 

Lekarniška zbornica Slovenije je ob povečevanju števila različnih dihalnih obolenj in tudi okužb z koronavirusom opozorila, naj posamezniki, okuženi s koronavirusom, ne hodijo v lekarne, v primeru ostalih akutnih okužb dihal pa naj se zaščitijo z masko. Opozorilo so izdali na osnovi opažanja, da številni bolni posamezniki obiskujejo lekarne.  

"Če ste pozitivni na covid-19, priporočamo, da zdravila za vas prevzamejo zdrave osebe ali pokličete v lekarno," so opozorili. "Za nemoteno delovanje lekarn in preskrbo z zdravili moramo namreč zagotoviti varnost tako pacientov kot zaposlenih. V nasprotnem primeru bomo primorani v zapiranje lekarn zaradi bolniških odsotnosti zaposlenih."

Tudi v lekarniških enotah Obalnih lekarn Koper zaznavajo prisotnost povečanega števila obolelih s prehladnimi in ostalimi okužbami. Strinjajo se s priporočili, naj okuženi s koronavirusom ne hodijo v lekarne, v primeru ostalih akutnih okužb dihal pa naj se zaščitijo z masko.

"Verjamemo, da se ohranja visoka stopnja ozaveščenosti za preprečevanje širjenja okužb in oboleli s koronavirusom res ostanejo doma. Občasno zaznavamo v lekarnah obiskovalce, ki se zaščitijo z masko," navajajo.

Da so opozorila Lekarniške zbornice več kot utemeljena, priča dejstvo, da se tudi v Obalnih lekarnah povečuje število bolniških odsotnosti zaposlenih zaradi naraščanja okužb.

"Med zaposlenimi se je v preteklem in tem mesecu povečalo število odsotnosti zaradi naraščajočih okužb in smo v veliki kadrovski stiski," zato pozivajo, da se pred vstopom v lekarno ljudje zaščitijo z masko. "Vse uporabnike lekarniških storitev pozivamo, da se ustrezno zaščitite z masko, če ste bolni. V primeru akutnega obolenja se bolne poziva, da se testirajo s hitrimi testi. V primeru, da ste pozitivni na covid-19, ostanete doma," priporočajo v Obalnih lekarnah.

V tem primeru svetujejo ustrezno higieno (razkuževanje, higieno kašlja ...), zaužitje dovolj tekočine in spremljanje ter lajšanje simptomov. V kolikor so prisotni dejavniki tveganja za težek potek bolezni, pa svetujejo, da se okuženi čim prej obrnejo na osebnega zdravnika, ki presodi o potrebi po predpisu zdravila.

Zdravilo proti covidu-19 se na obalnem območju izdaja v Lekarni Koper in Lekarni Lucija, a pozor: "Po zdravila v lekarno napotite zdravo osebo," poudarjajo v Obalnih lekarnah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija