OBALA V PIRANU UNIČENA: "Sem domačin in lahko rečem, da takih valov skorajda ne pomnim, da bi naredili toliko škode" (FOTO)

Piran

V Piranu je močan veter povzročil velike valove, ki so uničili precej lokalov v prvi vrsti ob morju, razdejalo je skalnat valobran in skale nametalo na cesto, zato trenutno ni prevozna, je dejal Peter Ventin iz Gasilske brigade Koper. Ker se stanje še vedno ni umirilo, gasilcem in civilni zaščiti še ni uspelo vzpostaviti intervencijske poti.

"Jaz sem domačin, Pirančan in lahko rečem, da takih valov skorajda ne pomnim, da bi naredili toliko škode," je dejal Ventin.

Po 10. uri je namreč v Piranu zapihal močan veter, zaradi katerega so nastali visoki valovi, ki so uničili obalo. Ogromne skale valobrana je nametalo na cesto, zaradi česar ta še vedno ni prevozna. Gasilci in civilna zaščita so želeli skale odstraniti, da bi naredili vsaj intervencijsko pot, a jim to ni uspelo. "Ker se stanje cel dan ni umirilo in je toliko morja na cesti, tako je špricalo, da se niti z delovnimi stroji ni dalo priti zraven," je dogajanje opisal Ventin.

Ocene škode za zdaj še nimajo, je pa po njegovih besedah velika. Uničeni so bili namreč lokali, ki so bili prizadeti tudi v preteklih dneh. Danes so polomljena stekla, razdejani letni vrtovi, poplavljene kuhinje in premočena vsa notranja oprema, je dodal. "Ljudje so se trudili, celo poletje delali in pride en takšen dan in ti uniči vse, kar si delal," je izpostavil Ventin.

Lahko da je bilo poplavljeno tudi kakšno stanovanje, a o tem gasilci za zdaj niso bili obveščeni, tudi evakuacije niso bile potrebne. "V Piranu smo navajeni te visoke plime in da se pač lahko zgodi, da poplavi stanovanje. Velikokrat nas ljudje tudi ne pokličejo in poplavo sami sanirajo," je povedal. V drugih obalnih občinah danes po Ventinovih besedah ni bilo posebnosti.

????‼️????️ OPOZARJAMO, da bo morje lahko jutri zjutraj preplavljalo najnižje predele obale. ‼️???? ???? Zaradi skal, ki jih je...

Posted by Občina Piran - Comune di Pirano on Friday, November 3, 2023

Stanje v Piranu se še ni umirilo, čeprav se je gladina morja nekoliko spustila. Večje nevarnosti za zdaj ni, so pa gasilci v pripravljenosti. Skrbi jih, kaj bo v noči na nedeljo. "To vreme nas vedno preseneti z novimi izzivi," je dejal.

Prebivalcem Pirana svetuje, da ob napovedanem plimovanju v prihodnjih dneh zaščitijo domove, vhodna vrata, vozila pa naj umaknejo na varno. Ko zaslišijo zvok sirene, pa naj ostanejo doma, je še dodal Ventin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  05 .11. 2023 ob  22: 21
@ Prč | 04 .11. 2023 ob 08: 33

Haha, dobro napisano, pa še kako res je. Podpišem!
Pjero Panin |  05 .11. 2023 ob  17: 29
Ha ha gotovo je.
Ledeniki se topijo,v istri rastejo palme,opazili smo prvega tjulna.
Zupan baje je ena mona tako kot prejsnja dva,ma bo boljse.
New generation of pozitive people
Bayliner |  04 .11. 2023 ob  21: 19
-1
@ solinar - poznaš samo minus in ne rešitve, kajne?
Bayliner |  04 .11. 2023 ob  10: 19
-4
@ solinar - verjamem, da ti poznaš rešitev. Na dan z njo ....
Iniciativa za pravičen Piran |  04 .11. 2023 ob  09: 45
solinar, zakaj vsi tako zelo zavajate glede tega zidu. Zid bi bil nižji od sedanjega skalometa, skalomet pa bi zid prekrival, kar pomeni, da se ne bi bistveno spreminjala veduta. Če smo že tako zagledani v preteklost, pa odstranimo še skalomet, saj ga ni bilo v Piranu pred cca 50 leti. Pa odklopimo se od elektrike in pojdimo nazaj v jame, da bomo sonaravni in naravni in ne vem kaj še vse.
Prč |  04 .11. 2023 ob  08: 33
38
Tudi betonsko plažo od pomola do Hotela Piran je že razsulo. Piraneži so z morjem znali živeti, pirančanom pa to ne gre najbolje.
vseved |  04 .11. 2023 ob  08: 02
15
Že videno,tako kot pravi @joe
solinar |  04 .11. 2023 ob  06: 45
Bayliner, in kaj naj bi naredili. Še eno obzidje?
Kaj bodo pa potem gledali gostje lokalov?
solinar |  04 .11. 2023 ob  06: 40
35
Imeti lokal na tako atraktivni lokaciji je zelo lepo, prinaša pa tudi rizike. Zato so zavarovalnice.
Punto Pirana je v preteklosti že večkrat razdejalo, posebno pred postavitvijo skalobrana, in to z obeh strani.
G. Ventin katerega osebno zelo spoštujem, je premlad, da bi se tega spominjal.
Tisti kamenčki niso nobena škoda, za vodo v notranjosti in razbite šipe, pa obstaja tudi kakšna zaščita, še posebaj če je stvar tolikokrat napovedana.
Bayliner |  03 .11. 2023 ob  21: 16
Skrajni čas, da se odgovorni zbudijo!
joe jaxson |  03 .11. 2023 ob  20: 35
44
šjor Ventin, ti si mlad domačin in zato ne veš kaj je naredilo jugo pred cca 40 leti, ko so une velike tonske zaščitne skale, ne tej kamenčki, bli ZNOTRAJ gostiln Pavel1, Pavel2, 3 vdove ipd !