PO ZAMENJAVI BOLNIKOV: Odslej vas čaka obvezna prepoznava ob prihodu v bolnišnico

Slovenija

Na ministrstvu za zdravje so po zamenjavi identitete dveh bolnikov v celjski bolnišnici pripravili smernice za prepoznavo bolnikov. Te predvidevajo identifikacijo bolnika z osebnim dokumentom ob njegovem sprejemu in premestitvi, pa tudi nošnjo identifikacijskih zapestnic ves čas obravnave in v primeru kasnejšega zdravljenja v bolnišnici.

Z ministrstva za zdravje so 26. septembra izvajalcem zdravstvene dejavnosti poslali smernice oz. priporočila za prepoznavo bolnika in jih danes posredovali tudi STA. Kot navajajo, so smernice v luči nedavnega dogodka v Celju oblikovali na podlagi prejetih dokumentov javnih zdravstvenih zavodov na sekundarni in terciarni ravni glede ugotavljanja identitete bolnikov v različnih okoljih in situacijah.

"Pri tem je izjemnega pomena prepoznava oz. identifikacija bolnika, saj predstavlja temelj za kakovostno in varno zdravstveno obravnavo, ob upoštevanju varstva osebnih podatkov," so poudarili.

Kakšne so nove smernice?

Bolnik mora ves čas obravnave in morda kasnejšega zdravljenja v bolnišnici imeti nameščeno identifikacijsko zapestnico z vsemi potrebnimi podatki - imenom in priimkom, rojstnimi podatki, matično številko in/ali črtno kodo, ki omogoča preverjanje podatkov, je zapisano v smernicah.

Bolniki, ki prihajajo iz socialnovarstvenih zavodov, morajo imeti zapestnico nameščeno že ob sprejemu, v nasprotnem primeru je obvezna priloga osebnega dokumenta ali fotokopije. Zdravstveni zavodi morajo ob sprejemu ali premestitvi bolnika vsakič identificirati z osebnim dokumentom, ne glede na to, ali gre za reden ali nujen sprejem oz. premestitev.

Preverjanje identitete

Smernice predvidevajo tudi, da izvajalci določijo kontrolne točke preverjanja identitete. Osnovne kontrolne točke so sprejem bolnika, diagnostično-terapevtski postopki, delitev hrane, prevzem bolnika, premestitev bolnika in druge. Preverjanje identitete pred zdravstveno obravnavo lahko poteka tudi ustno, tako da zaposleni bolnika vpraša, kako mu je ime in kdaj se je rodil.

V primeru, ko je bolnik sprejet kot neznana oseba, ko pri sebi nima osebnih dokumentov s fotografijo, ne more posredovati osebnih podatkov ali prepoznava z osebnim dokumentom in videzom bolnika ni mogoča, naj izvajalci bolnike obravnavajo kot neznane osebe, vse do pisne potrditve prepoznave s strani svojcev, ki identiteto potrdijo s pomočjo uradnega dokumenta s fotografijo, ali uradne osebe.

Ob tem na ministrstvu izvajalce v želji, da se podobni in drugi opozorilni nevarni dogodki ne bi ponovili, prosijo, naj predlagane ukrepe sprejmejo in si med seboj izmenjajo pozitivne izkušnje in rešitve.

Spomnimo

Fotografija je simbolična.

V celjski bolnišnici je septembra prišlo do zamenjave identitete dveh bolnikov, ki so ju z istim reševalnim vozilom pripeljali iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu. V bolnišnici so ju 7. septembra sprejeli in identificirali na podlagi sprejemne dokumentacije in informacije reševalnega osebja Zdravstvenega doma Sevnica, ki ju je pripeljalo.

V času zdravljenja je eden od bolnikov umrl, zaradi zamenjave identitete pa so bili o smrti obveščeni svojci napačnega bolnika. Za napačno identifikacijo so izvedeli, ko so umrlega bolnika že pokopali.

Ministrstvo je ukrepalo

Ministrstvo za zdravje je konec septembra na policijo zaradi zamenjave identitete dveh bolnikov v celjski bolnišnici podalo ovadbo zoper neznane storilce. Prav tako so sprožili sistemski nadzor.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v sredo v pogovoru za STA povedal, da je bila skupina, ki bo nadzor izvajala že imenovana, z delom pa bodo začeli najkasneje prihodnji teden. Povedal je še, da "poročila tega sistemskega nadzora ne gre pričakovati pred koncem naslednjega meseca, toliko časa pač ta stvar traja."

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija