Ob slovensko-italijanski meji poleti druga izdaja festivala Echos

Goriška

Na obmejnem območju Slovenije in Italije bo poleti potekala druga izdaja festivala Echos - Čezmejni odmevi. V sklopu projekta Echos, ki ga izvajajo Associazione Progetto Musica, Kulturni dom Nova Gorica in Kosovelov dom Sežana, je bilo na avdiciji izbranih 16 mladih slovenskih in italijanskih glasbenikov, ki bodo nastopili na festivalu.

Izbrani glasbeniki se bodo pred tem udeležili glasbenega kampusa, kjer bodo skupaj muzicirali v novonastalih komornih zasedbah in oblikovali koncertne programe za festival. Glasbeni kampus bo poteka junija pod vodstvom Tomaža Lorenza in Roberta Turrina ter v organizaciji Kosovelovega doma iz Sežane. Po zaključku festivala bodo glasbeniki prejeli tudi denarno nagrado v znesku 750 evrov.

Na razpis, namenjen mladim glasbenikom, starim do trideset let, najmanj z diplomo prve bolonjske stopnje, se je sicer prijavilo 36 glasbenikov, od tega 26 solistov in štiri komorne zasedbe - dva dua in dva kvarteta.

Poglabljanje sodelovanja na področju kulture

S projektom Echos, ki poteka od lani, želijo glasbene ustanove od slovensko-italijanski meji poglobiti sodelovanje na področju glasbe. To je prvi čezmejni glasbeni festival, ki spodbuja nove oblike sodelovanja na kulturnem področju med Slovenijo in deželo Furlanijo-Julijsko krajino (FJK). Lani je ponudil 14 koncertov, od tega so jih osem izvedli v Sloveniji, šest pa na italijanski strani.

Projekt je financiran v sklopu programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013. Skupno bo zanj namenjenih slabih 655.000 evrov. Na italijanski strani projekt izvajajo v pokrajinah Trst in Gorica, na slovenski strani pa na Goriškem in v Obalno-kraški regiji.

Deli novico: