Ob praznikih povečan promet v bližini pokopališč in na mejnih prehodih

Slovenija

Ob 1. novembru, ko ljudje množično obiskujejo grobove svojcev in prijateljev, se okoli pokopališč pričakuje povečan promet. Policisti pozivajo k odgovorni in strpni vožnji, hkrati pa opozarjajo na tatove. Pred petkovim dnevom mrtvih bodo ponekod veljale posebne prometne ureditve. Povečano gostoto prometa je pričakovati tudi na mejnih prehodih.

Kot opozarjajo na prometno-informacijskem centru, je povečan promet pričakovati do ponedeljka dopoldne. Gneče so možne iz urbanih središč v smeri turističnih krajev, v bližini večjih nakupovalnih središč, v okolici pokopališč ter na mejnih prehodih.

V času praznikov veljajo tudi omejitve tovornega prometa v različnih časovnih terminih in sicer v Italiji, Avstriji, na Madžarskem, v Nemčiji, Franciji, na Hrvaškem ter Sloveniji. V četrtek in petek bo tako med 8. in 21. uro v Sloveniji veljala prepoved prometa za tovorna vozila in skupino vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7500 kilogramov.

Na pot se odpravite pravočasno

Na povečan promet opozarjajo tudi policisti. Prebivalcem svetujejo, naj se na pot odpravijo pravočasno, upoštevajo cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima v bližini pokopališč. Pešce pa pozivajo, naj skrbijo za svojo varnost.

Cilj vseh pri obiskovanju pokopališč pa ni poklon pokojnim, še opozarjajo policisti. Voznike, ki bodo vozila puščali na parkiriščih ob pokopališčih zato opozarjajo pred vlomilci in tatovi.

Pazite na osebne predmete

Svetujejo, da vozniki v vozilih na vidnih mestih ne puščajo torbic, denarnic in drugih vrednih predmetov, prav tako naj zaprejo vsa okna, vrata, zaklenejo vozilo in prtljažnik ter vklopijo alarmno napravo. Pozorni moramo biti tudi na žeparje, zato na pokopališča po priporočilih policije ne nosite denarnic, mobitelov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Pozornost je potrebna tudi na bankomatih pri dvigovanju denarja.

Stanovanja, hiše in drugi prostori niso med prazniki nič bolj ali manj ogroženi, zato je pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujemo in vzpostavimo občutek, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten, še svetuje policija.