OB PORASTU OKUŽB PRI JUŽNIH SOSEDIH NA TEST TUDI PLENKOVIĆ: Hrvaška še vedno na seznamu epidemiološko varnih držav

Svet

Na Hrvaškem so od nedelje od 14. ure do včeraj potrdili še 19 primerov okužbe z novim koronavirusom. Med okuženimi je tudi hrvaški teniški igralec Borna Ćorić, ki se je udeležil turnirja Adria tour v Zadru. Zaradi obiska turnirja, kjer so se pojavile okužbe, se je preventivno testiral tudi hrvaški premier Andrej Plenković.

Z 19 novimi primeri v preteklih 24 urah se je število pozitivnih oseb na novi koronavirus zvišalo na 2336. Potem ko je okrevalo 2142 ljudi, jih je na zdravljenju še 87. V bolnišnicah zdravijo devet bolnikov, nihče ni na ventilatorju. Umrlo je skupno 107 ljudi, je še sporočil danes hrvaški štab civilne zaščite.

Med novimi okužbami so jih devet potrdili v Zagrebu, tri v Osijeku ter dve v Zadru. Po eno so potrdili na območjih štirih županij, tudi v šibeniško-kninski. Doslej so izvedli nekaj več kot 72.700 testiranj.

Testiral se je tudi Plenković

Iz hrvaške vlade so popoldne sporočili, da Plenković ni okužen. "Potem ko je bil za kratek čas na Adria touru v Zadru v soboto, čeprav ni bil v stiku z okuženimi teniškimi igralci in v tesnem stiku z drugimi igralci, je predsednik vlade Andrej Plenković, glede na svojo odgovorno dolžnost, opravil test na okužbo s koronavirusum. Rezultat je negativen", so zapisali.

Andrej Plenković

Pred tem so tudi iz hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) zagotovili, da Plenković glede na epidemiološko klasifikacijo ne sodi med osebe s tveganjem, da bo zbolel za covidom-19, ker ni bil v tesnem kontaktu z okuženo osebo. Prenos novega koronavirusa je možen pri osebi, ki je bila z okuženo osebo na manj kot dveh metrih razdalje več kot 15 minut, kot tudi pri osebah, ki je bila z okuženo osebno v zaprtem prostoru dlje kot 15 minut, so pojasnili.

Vse se je začelo na teniškem turnirju 

Plaz okužb v Zadru je sprožil bolgarski teniški igralec Grigor Dimitrov, pri katerem so ugotovili, da je zbolel za covidom-19. Organizatorji Adria toura so včeraj objavili, da so okužbe nato potrdili pri Ćoriću in dveh trenerjih, ki nista iz Hrvaške. Testirali so več kot 40 oseb, v samoizolaciji je 47 ljudi, ki so bili v tesnih stikih z okuženimi.

Vili Beroš

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je zaradi izbruha koronavirusa na teniškem turnirju obiskal Zadar. Na novinarski konferenci je znova pozval organizatorje športnih prireditev, naj vztrajajo pri strogem spoštovanju priporočil epidemiologov, predvsem ko gre za medsebojno razdaljo in higieno rok.

Poudaril je, da je epidemiološka slika v Zadru v tem trenutku takšna, da ni potrebe po poostritvi ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Kot je dejal, tudi ukrepi na hrvaških mejah odražajo epidemiološko sliko na Hrvaškem, ki je po njegovi oceni ena najboljših v Evropi. "Če se bo poslabšala ali pa bomo opazili, da z določenih območij prihaja več primerov obolelih, bomo sprožili ustrezne ukrepe," je še povedal.

Hrvaška še vedno na seznamu varnih držav

Hrvaška, kjer v zadnjih dneh beležijo porast okužb z novim koronavirusom, je še vedno epidemiološko varna država, iz katere je mogoče v Slovenijo vstopati brez omejitev, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

Glede varnih držav od samega začetka uporabljajo transparente kriterije, to je manj kot deset novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh in skupno 10.000 testov na milijon prebivalcev. Kriterij desetih novih okužb na 100.000 prebivalcev je nižji od evropskega povprečja, so pojasnili na inštitutu. Slovenski kriterij je sorazmerno strog, saj je namen stroke oceniti primerljivo tveganje tuje države s tveganjem za okužbo v Sloveniji in s tem zaščititi prebivalce Slovenije, so še navedli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija