OB ISTRSKI OBALI POSNELI MORSKEGA PSA: Gre za istega ali krožita dva? (VIDEO)

Istra

Hrvaški mediji poročajo o morskem psu, ki so ga očividci opazili in posneli v torek zvečer pri Medulinu. Najverjetneje gre za sinjega morskega psa, v hrvaščini to vrsto imenujejo modrulj, ki za človeka ni nevaren. Nato se je pojavil še en posnetek iz Pomera.

Posnetek iz videa morskega psa v Medulinu, ki so ga posneli v torek.

"Iz videa je zelo težko sklepati, za katero vrsto gre, saj manjka cela vrsta podrobnosti za natančno identifikacijo. Zato je o tem mogoče le ugibati, a njegovo gibanje najbolj spominja na sinjega morskega psa, ki je najbolj razširjena vrsta večjega morskega psa v Jadranu," je za 24sata povedal dr. Alen Soldo z Oddelka za pomorstvo Univerze v Splitu.

Dodal je, da je s prihodom poletne sezone in porastom števila ljudi na morju pričakovati, da bo tovrstnih prizorov, tudi posnetkov morskih psov, vedno več.

Od četrtka po družbenih omrežjih kroži še en posnetek morskega psa, domnevno istega, tokrat iz Pomera. Eden od uporabnikov je na spletu zapisal, da gre za mlado samico, veliko od 1,5 do 2 metra. Po njegovem mnenju je na območje zašla, ker išče hrano, čez kak dan pa se bo preselila nazaj v večje globine. Uporabnik je spomnil še, da gre za ogroženo vrsto živali, ki jo je potrebno pustiti pri miru.

Morski pas u Pomeru ???? #babyshark ???? https://www.regionalexpress.hr/site/more/morski-pas-snimljen-u-pomeru

Objavil/a Regional Express dne Četrtek, 26. maj 2022

Ta vrsta morskega psa je (vsaj pred leti) veljala za pogostega obiskovalca tudi v našem morju. Samice namreč prihajajo v poznih pomladanskih mesecih kotiti mladiče tudi v Tržaški zaliv in slovensko morje. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija