OB DNEVU ŽENA: ŠOUP pripravil posebno pozornost za študentke (FOTO)

Koper

Študentska ekipa Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) je ob obeležitvi mednarodnega dne žensk podarila tulipane. Na fakultetah članicah Univerze na Primorskem so poskrbeli za spomladansko presenečenje.

Tulipane, ki jih je donirala trgovinska veriga Hofer, so člani Predsedstva ŠOUP in sodelavci ŠOUP, in sicer Jure Ciglar, predsednik ŠOUP, Gabriel Jablanovec, sekretar ŠOUP, predstavniki Študentskega zbora ŠOUP Adimir Preradović NasufovićGregor GuličFilip Madžarević, David Šavron, Matej Kekič, Andrej Domej, Žiga Vintar in Aladin Šalkić, razdelili na fakultetah primorske univerze.

Jure Ciglar, predsednik ŠOUP, je ob tem povedal: "8. marec je dan, ko se spomnimo na dogodke, ki so tako ali drugače zaznamovali in spremenili potek zgodovine. To je mednarodni dan žensk, dan, ko so se ženske priključile delavskemu gibanju in se borile za svoje pravice. Na študentski organizaciji smo danes pripravili posebno pozornost za vse naše študentke, saj bomo po fakultetah v znak spoštovanja in počastitve ženskam razdelili tulipane. ŠOUP podpira predlog, da 8. marec v Sloveniji postane tudi državni praznik. Hkrati pa kot predsednik ŠOUP želim opozoriti, da so ženske še vedno v globalnem svetu najmanj plačana delovna sila, v zahodnem svetu je opazno tudi krčenje že pridobljenih pravic, kot je na primer pravica do umetne prekinitve nosečnosti. Ženske so trdo garale, da so si priborile volilno pravico, pravico o svobodnem odločanju rojstva otrok in še mnoge druge pravice. Prav je, da kot družba v okviru organizacij spodbujamo enakost med spoloma ter medsebojno spoštovanje vseh, ne glede na katerekoli verske, rasne, spolne in druge značilnosti. Ženske si zaslužijo izjemno spoštovanje za svoj boj, ki so ga bile v preteklosti in ga morajo žal na mnogih področjih biti še danes. Vsem ženskam, še posebej pa študentkam UP, želim srečen 8. marec."

Mednarodni dan žena

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga po svetu že od leta 1917 praznujejo vsako leto 8. marca. Na ta dan praznujejo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost ter dosežke žensk.

Pobudo za praznovanje 8. marca je dala nemška feministka in socialistka Klara Zetkin, rojena Eissner (1857-1933). Zetkinova se je začela za enakopravnost žensk bojevati leta 1889.

Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk, tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časopis Slovenka, prvo žensko društvo pa je bilo ustanovljeno leto pozneje. Pomembna letnica v boju za enakopravnost je 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka na graški fakulteti doktorirala iz filozofije.

Ženske so se že močno približale enakopravnosti s tem, ko je bila leta 1945 uzakonjena splošna volilna pravica. Leta 1974 so v ustavo SFRJ dodali določilo, da ima vsaka ženska svobodo pri odločanju o rojstvu otrok, tri leta pozneje pa je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov. Leta 1989 je začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja.

Deli novico: