OB DANAŠNJEM PRAZNIKU DELA: Množičnih praznovanj ne bo, v predsedniški palači bo dan odprtih vrat

Slovenija

Današnji mednarodni praznik dela bo zaradi ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 brez množičnih prvomajskih praznovanj. Sindikati so tako že v prejšnjih dneh pozvali k boju za varnejše zaposlitve, varna in zdrava delovna mesta, socialno varnost in dostojno starost. Kljub epidemiji bodo ponekod ob upoštevanju ukrepov godbe zadonele budnice.

V predsedniški palači bo na razmeram prilagojen način znova potekal dan odprtih vrat ob državnem prazniku. Državljane bosta nagovorila predsednik republike Borut Pahor in predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.

Jerkičeva je v petek na tradicionalnem prizorišču prvomajskih praznovanj na ljubljanskem Rožniku izpostavila pomen, ki ga ima varnost zaposlitve v vseh svojih oblikah. Varna zaposlitev po njenih besedah pomeni tudi ustrezno plačilo, dostojno delo in trajnost zaposlitve.

V Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam so izrazili nasprotovanje vladanju z največjim demokratičnim deficitom v zgodovini samostojne države, pri čemer je cilj po njihovih navedbah demontaža nekaterih ključnih stebrov socialne države. Po pozivu predsednika Pergama Jakoba Počivavška lahko le delavstvo na čelu s sindikati ustavi predloge vlade, ki so po njegovih besedah skrajno škodljivi.

Tudi po mnenju predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja je vloga sindikatov v trenutnih razmerah še bolj pomembna, saj vlada socialni dialog spreminja v farso. Temu se je treba upreti, je poudaril. Pri tem je spomnil, da delavkam in delavcem nobena pravica ni bila nikoli podarjena sama od sebe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  01 .05. 2021 ob  17: 11
vlada napoveduje davčno reformo, ki bo zopet obogatila bogate, državo in vse ostale pa naredila še bolj revne. In najbolj priljubljena oseba v državi t( predsednik Pahor) to podpira, ker po njegovem je treba podpirati pokvarjence na oblasti. To pove vse o njem, da je tudi sam zelo zelo pokvarjen!!!!