O POVOLILNIH PRESENEČENJIH, DRAMAH IN ZAPLETIH: Pred štirimi leti je bilo vroče tudi v Izoli in Postojni

Slovenija

Volilni zaplet na županskih volitvah v Kopru, kjer je Aleš Bržan po neuradnih izidih dobil le sedem glasov več kot Boris Popovič, ni prvi te vrste. Pred 12 leti je v Izoli povolilna drama trajala več mesecev, na prejšnjih volitvah leta 2014 pa je bila v Postojni po ponovnem štetju glasovnic razlika med zmagovalcem in drugouvrščenim le dva glasova.

Štetje glasovnic, prispelih po pošti, na letošnjih lokalnih volitvah v Kopru.

Po drugem krogu županskih volitev novembra 2006 se je v Izoli začel dolgotrajen boj za županski stolček med Tomislavom Klokočovnikom (Izola je naša) in takratno županjo Bredo Pečan (SD). Segel je vse do ustavnega sodišča, ki je dokončno v zadevi odločilo junija 2007, torej več kot pol leta po volitvah. Na koncu je slavil Klokočovnik, ki ga je, tako kot zdaj koprskega župana Borisa Popoviča, zastopal odvetnik Franci Matoz.

Volilna komisija je tedaj namreč najprej ugotovila zmago Pečanove. Klokočovnik naj bi zaostal le za dva glasova, zato je od občinske volilne komisije zahteval ponovno štetje glasov in razveljavitev glasovnic, prispelih po pošti. Pri teh namreč med drugim ni bilo možno ugotoviti, kdaj naj bi prispele na pošto, saj niso imele poštnega žiga.

V Izoli se je pred štirimi leti odvila povolilna saga, ki je trajala več mesecev, v njej pa je zmagal Klokočovnik.

Občinska volilna komisija je vztrajala pri prvotnih izidih, zato je Klokočovnik na ustanovni seji izolskega občinskega sveta zahteval, da ne sprejme sklepa o ugotovitvi izvolitve Pečanove ter naj volilni komisiji naloži razpis ponovnih volitev. Občinski svet je Klokočovniku v celoti ugodil, a Pečanova se je pritožila na Upravno sodišče v Novi Gorici.

Njeni pritožbi je sodišče ugodilo in zadevo vrnilo v ponovno obravnavo občinskim svetnikom. Dodalo pa je, da mora volilna komisija odpraviti nepravilnosti, ki jih je zagrešila. Januarja 2007 je posledično volilna komisija ponovno presojala 12 glasovnic, prispelih po pošti. Ugotovila je, da so neveljavne, ker niso bile ožigosane z datumom. Posledično se je spremenil volilni izid v prid Klokočovniku, ki je prejel 4208 glasov, Pečanova pa šest glasov manj.

Pečanova je odločitev spodbijala na občinskem svetu, ki pa je 11. januarja 2007 za župana razglasil Klokočovnika, in nato na upravnem sodišču, kjer prav tako ni bila uspešna. Nato se je obrnila še na ustavno sodišče. To je marca 2007 zavrglo njeno ustavno pritožbo, s katero je izpodbijala izid volitev, junija pa je zavrnilo še njeno ustavno pritožbo zoper sodbo in sklep upravnega sodišča v Novi Gorici. So pa hkrati ustavni sodniki presodili, da sta zakon o volitvah v državni zbor in zakon o lokalnih volitvah v neskladju z ustavo, ker nista podrobneje urejala pravil o glasovanju po pošti.

Postojna

Pred štirimi leti je bilo dramatično tudi v Postojni

Pred štirimi leti pa je bilo izjemno napeto po drugem krogu županskih volitev v Postojni, saj je po neuradnih izidih Igor Marentič zmagal le z enim glasom prednosti pred takratnim županom Jernejem Verbičem. Ta je zaradi tesnega izida zahteval ponovno štetje glasovnic in občinska volilna komisija je zahtevi ugodila.

Po ponovnem preštetju vseh glasovnic na vseh 30 voliščih so potrdili zmago Marentiča, izid pa se je minimalno spremenil na koncu je slavil z dvema glasovoma prednosti. Volilna komisija je sicer pri ponovnem štetju ugotovila štiri manjše kršitve, ki pa niso vplivale na izid postopka, zaradi katerega bi bilo treba ponoviti volitve.

Na koncu je Marentič zmagal s 3319 prejetimi glasovi, Verbič, ki je nato poraz priznal, pa jih je dobil 3317. Na letošnjih volitvah sta se Marentič in Verbič znova pomerila, a je Marentič tokrat prepričljivo zmagal že v prvem krogu. Dobil je 5006 glasov, medtem ko se je podpora Verbiču ustavila pri 1894 volilnih glasovih.

Aleš Bržan je v Kopru zmagal z vsega sedmimi glasovi prednosti pred Borisom Popovičem, a zgodba še ni končana.

Poleg Kopra letos odmevajo tudi Šmarješke toplice

Letos je poleg zapleta v Kopru zaradi povsem izenačenega izida napeto tudi v Šmarjeških toplicah. Tam sta po neuradnih podatkih Marjan Hribar in dozdajšnja županja Bernardka Krnc zbrala vsak po 1016 glasov. Oba sta zato vložila ugovor, o katerih bo občinska volilna komisija odločila do četrtka. Če bo ostalo pri izenačenem izidu, bo o zmagovalcu odločil žreb.

To bi bil sploh prvi takšen žreb med županskimi kandidati, so pa bili v preteklosti nekajkrat blizu temu. Leta 2010 je denimo na žreb kazalo v Mirni peči, kjer sta bila kandidata po prvem štetju glasov povsem izenačena, a je po ponovnem štetju uradni izid pokazal, da je Zvonko Lah dobil dva glasova več, in mu je zato tudi pripadlo župansko mesto. Z glasom prednosti je leta 2014 v prvem krogu župan v občini Kobilje postal Robert Ščap.

Bomo letos priča žrebu?

Še štiri župani so se letos prebili skozi šivankino uho

Tesnim izidom smo bili ponekod priča tudi v letošnjem prvem krogu volitev. V Borovnici je Bojan Čebela zmagal le z dvema glasovoma več od polovice oddanih glasovnic. V Gornjem Gradu pa sta se izmed štirih kandidatov v drugi krog uvrstila Anton Špeh in Stanko Ogradi, ki sta imela v prvem krogu rezultat z le dvema glasovoma razlike.

V drugem krogu pa je bilo letos le nekaj deset glasov med izvoljenim županom in poražencem med drugim v Apačah, kjer je Andrej Steyer zmagal za 26 glasov, Dornavi, kjer je Janko Merc slavil z 29 glasovi prednosti, in v Gornjem Gradu, kjer je Anton Špeh dobil 41 glasov več podpore kot protikandidat.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
papapopo |  05 .12. 2018 ob  10: 52
popo pravi o nepravilnostih kako pa on to vejQuery112308156282337757814_1544003521944