NPU 'UJEL' NOTARJA IN ŠTIRI BANČNIKE: Za pridobitev posla zahtevali denarno nagrado

Kronika

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v torek pozno zvečer zaključili hišne preiskave, ki so jih opravili v sklopu preiskav domnevno koruptivnih dejanj bančnikov. Po koncu preiskav so iz pridržanja izpustili 11 osumljencev, enega pa bodo danes zaslišali in nato privedli pred preiskovalnega sodnika, so za STA pojasnili na policiji.

"Preiskovalci NPU so v torek opravili vse načrtovane hišne preiskave in zaslišanja. V pridržanju je ostala ena osumljena oseba, ki jo bodo preiskovalci danes še zaslišali. Sicer pa pregledujejo zasežene predmete in zbirajo dodatna obvestila," so zapisali na Generalni policijski upravi. Dodali so, da bodo enega osumljenca pozno popoldne privedli k preiskovalnemu sodniku mariborskega okrožnega sodišča.

NPU je v torkovih hišnih preiskavah pod drobnogled vzel bančnike, ki so za pridobivanje poslov oz. odobritev kreditov domnevno zahtevali nedovoljene nagrade. Po doslej ugotovljenih informacijah znesek vseh zahtevanih nedovoljenih nagrad znaša najmanj 400.000 evrov, vendar pa po informacijah preiskovalcev vse zahtevane denarne nagrade niso bile izplačane.

"Posamezni bančniki so kot protiuslugo za pridobitev posla zahtevali nedovoljeno denarno nagrado v določeni višini deleža posameznega posla," je v torek dejal direktor NPU Darko Majhenič. Pri tem so od strank zahtevali od 2000 do 170.000 evrov. "V okviru preiskave obravnavamo pet bančnih osumljencev dveh bank - ene s sedežem v Mariboru in druge s sedežem v Kranju, vendar s poslovalnico na območju Maribora," je dodal.

Kriminalisti so v torek obiskali Novo KMB, kjer so z njimi sodelovali in za medije pojasnili, da so tudi sami naznanili sum kaznivega dejanja, eden od preiskovancev pa je njihov nekdanji uslužbenec. Prav tako so bili v Lonu, kjer so poudarili, da se predmet preiskave ne nanaša na Lon, uprava Lona in strokovni sodelavci pa nudijo preiskovalcem vso potrebno podporo in pomoč, da se preiskava uspešno izvede.

Spletni Večer je navajal neuradne informacije, da so preiskovalci pod drobnogled med drugim vzeli mariborsko Snago in domnevno sporno financiranje prenove strehe na osrednji avtobusni postaji, s katero podjetje upravlja od leta 2012. V Snagi so pojasnili, da preiskava ni povezana z opravljanjem njihove primarne dejavnosti, po neuradnih informacijah časnika pa so med osumljenimi mariborski notar in štirje bančniki.

Po poročanju Večera naj bi bila osrednja lika zgodbe vodja mariborske poslovalnice Lon Matjaž Majcan ter notar Gorazd Šifrer.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija