NOVOSTI NA APLIKACIJI EDAVKI: Aplikacija je nadgrajena, na voljo nova izjava za mesečni temeljni dohodek

Slovenija

Finančna uprava RS (Furs) je pred kratim nadgradila svojo mobilno aplikacijo eDavki, ki je zavezancem za uporabo na pametnih telefonih na voljo od začetka leta 2019. Najpomembnejša novost je možnost poslovanja s Fursom v imenu drugih zavezancev. Na portalu eDavki in prek mobilne aplikacije eDavki je že omogočena oddaja izjave za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka za novo trimesečno obdobje. Samozaposleni, družbeniki, kmetje in verski uslužbenci jo lahko vložijo najpozneje do 31. marca. Vloga za izplačilo solidarnostnega dodatka za otroke, ki ga določa sedmi protikoronski zakon, je od danes dostopna na portalu eUprava. Velja za starše samo tistih otrok, ki ne prejemajo otroškega dodatka.

Zakoniti zastopnik lahko po novem prek eDavkov dostopa do profila poslovnega subjekta, za katerega ima pooblastilo z zastopanje, ter v njegovem imenu vlaga dokumente, jih prejema, pregleduje že vložene dokumente ter vpogleduje tudi v njegove podatke. Pooblaščenec fizične osebe pa lahko dostopa do profila te fizične osebe. Obseg elektronskega poslovanja pooblaščenca fizične osebe je odvisen od danega pooblastila.

Na Fursu so ob tem poudarili, da je zastopniku dostop do profila poslovnega subjekta omogočen samodejno in mu ni treba ničesar storiti. Dostop do profila druge fizične osebe pa temelji na zunanjem pooblastilu, ki jo pooblastitelj lahko kadarkoli prekliče, pooblaščenec pa se mu lahko kadarkoli odpove.

Nadgrajena aplikacija prinaša še nekatere druge novosti, so sporočili iz Fursa. Med njimi so prikaz zavezančevih in zastopančevih individualnih dogodkov v koledarju, iskalnik, možnost prejemanja potisnih obvestil ter možnost deljenja dokumentov in obvestil zunaj aplikacije. Dopolnjena sta tudi glavna stran in meni aplikacije. Na glavni strani so dodali nove kategorije, kot so stanje knjigovodske kartice, prejeti dokumenti in novice, v meniju pa je zdaj mogoče najti tudi obrazce in pooblastila.

Nova izjava za mesečni temeljni dohodek že na voljo

Samozaposleni, kmetje in družbeniki so bili do mesečnega temeljnega dohodka upravičeni že oktobra, novembra in decembra lani, pred kratkim pa je vlada ukrep podaljšala še za tri mesece, do konca letošnjega marca.

Pogoj je opravljanje dejavnosti najmanj od 1. septembra 2020 ter padec prihodkov v lanskem letu za 20 odstotkov glede na leto 2019. Temeljni dohodek je v skladu s petim protikoronskim zakonom za samozaposlene določen v višini 1100 evrov mesečno oz. 400 evrov manj za samozaposlene v kulturi. Dodatno so v skladu s sedmim protikoronskim zakonom do mesečnega temeljnega dohodka za zadnje tri mesece leta 2020 upravičeni verski uslužbenci. Prejmejo lahko po 700 evrov mesečno.

Upravičenci, ki bodo izjavo vložili do konca tega meseca, lahko prvo izplačilo pričakujejo do 10. februarja. Na Fursu ob tem opozarjajo, da je treba za uveljavljanje ukrepa mesečnega temeljnega dohodka imeti poravnane vse zapadle davčne in nedavčne obveznosti na dan vložitve izjave.

Vlada je do konca marca podaljšala tudi ukrep delnega povračila izpada prihodkov zaradi odrejene karantene ali obveznosti varstva otrok. Ta ukrep lahko samozaposleni, družbeniki in kmetje koristijo v primeru, da ne zaprosijo za mesečni temeljni dohodek, obrazec pa je v eDavkih na voljo že od prejšnjega tedna.

Na portalu eUprava tudi vloga za solidarnostni dodatek za otroke

Do solidarnostnega dodatka za otroke je v skladu s sedmim protikoronskim zakonom, ki je v veljavi od 31. decembra, upravičen eden od staršev oz. rejnik otroka do starosti 18 let s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki dejansko živi v Sloveniji. Izplačan bo višini 50 evrov na otroka.

Dodatek bo upravičencem izplačalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti najpozneje do 31. januarja. Za vse upravičence do otroškega dodatka bo to storilo po uradni dolžnosti, preostali pa morajo prek portala eUprava vložiti vlogo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija