NOVOST V SVETOVNEM MERILU: Valdoltra pridobila nov CT aparat

Ankaran

V Ortopedski bolnišnici Valdoltra so danes uradno prevzeli nov CT aparat. V nakup 1,5 milijona evrov vrednega parata, ki predstavlja pomembno strokovno pridobitev na področju medicinske slikovne diagnostike na Slovenskem, je bolnišnica šla z lastnimi sredstvi, kar sta ji omogočila uspešno poslovanje in namensko združevanje sredstev v minulih letih.

CT tehnologija je v medicini eno bistvenih orodij s številnimi uporabnimi aplikacijami za diagnostiko, spremljanje bolezni in odzivnosti bolnika na terapijo ter končno oceno uspešnosti zdravljenja, so po slovesnosti sporočili iz Valdoltre.

Ortopedska bolnišnica uporablja tovrstno tehnologijo od leta 1995, od takrat pa sta število preiskav in možnosti uporabe skokovito narasla. Poleg preiskav, ki jih opravlja bolnišnica v okviru svoje osnovne dejavnosti na področju ortopedije, uporablja CT še za izvajanje drugih diagnostičnih preiskav za naročnike drugih zdravstvenih zavodov, kot so preiskave glave, trebuha in ožilja.

Kot so pojasnili, je bila CT tehnologija do zdaj dokaj omejena tako pri natančnem ločevanju različnih tipov tkiva kot pri natančnem odmerjanju količine kontrastnih sredstev. V Valdoltri so zato po 12 letih dotrajan aparat zamenjali z novim, ki omogoča natančnejše diagnosticiranje obolenj ob uporabi inovativne tehnologije.

Gre za spektralni CT, ki je novost v svetovnem merilu, saj je prvi tovrstni aparat prišel na trg Evropske unije marca lani. Spektralni CT izkorišča ves spekter rentgenskih žarkov, ki prodrejo skozi bolnika. Inovativna tehnologija z unikatnim dvoslojnim detektorjem omogoča pridobitev izredno natančnih in številčnejših diagnostičnih informacij o anatomiji bolnika in sestavi tkiv posameznih organov.

Poleg tega je bolnik pri tem izpostavljen precej nižji količini ionizirajočega sevanja, kar je z vidika pacientove varnosti izrednega pomena. Tudi potreba po nadaljnjih slikanjih je manjša. Spektralni CT pa je v primerjavi z običajnimi napravami hitrejši in učinkovitejši, so še poudarili v sporočilu za javnost.

Deli novico:

kako pa je sedaj |  20 .03. 2017 ob  13: 05
s korupcuijo tistre apotrekarce in ortopeda iz valdoltre, aja tuiho naj bomo
BONES |  20 .03. 2017 ob  07: 43
Pa ne samo zdravniki, da ne govorimo o pokvarjenosti ge. Šavore!
ZDRAVNIKI |  18 .03. 2017 ob  16: 27
Tam v Valdoltri jih je tričetrtine totalno nesposobnih ostala četrtina pa so skorumpirani.
@AOF |  17 .03. 2017 ob  23: 11
Metod je bil direktor ZD Koper Ciril pa direktor Valdoltre?.....................
@AOF |  17 .03. 2017 ob  23: 10
Ciril in Metod nista dohtarja ampak brata Mezek, če se ne motim?
zašuštrani |  17 .03. 2017 ob  23: 09
Valdoltra? Tudi jaz je ne priporočam- anzi, definitivno odsvetujem.
stronzo |  17 .03. 2017 ob  19: 49
če bi mi nekdo znal razložit, zakaj tak aparat stane milijon in pol, bi bil vesel!
AOF |  17 .03. 2017 ob  18: 50
Obema tu spodaj, ala sta modra,še posebej " dohtar"!