NOVOGORIŠKA OBČINA POZIVA K UREDITVI ZAHODNE MEJE: Režimi sredi urbanega območja posegajo v življenjski ritem prebivalstva

Slovenija

Mestna občina Nova Gorica je skupaj s slovenskimi zamejskimi organizacijami na ministrstvi za notranje in za zunanje zadeve naslovila poziv k usklajevanju z italijansko vlado in vodstvom sosednje Furlanije-Julijske krajine glede ukrepov, ki zadevajo obmejna območja z integriranimi čezmejnimi gospodarskimi in družbenimi funkcijami.

"Želimo si usklajenosti med Ljubljano, Rimom in Trstom z občutkom za življenja ljudi, še zlasti obeh narodnih skupnosti, slovenske v Italiji in italijanske v Sloveniji, in gospodarstva ob meji. Namreč že prvi val je pokazal, da državna meja na Goriškem preseka slovensko govoreči prostor in intenzivno čezmejno gospodarsko, kulturno in družbeno aktivnost," so zapisali v pozivu. Tega sta poleg novogoriškega župana Klemna Miklaviča podpisala tudi predsednica Slovenske kulturno gospodarske zveze (SKGZ) Ksenija Dobrila in deželni predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. Župan Občine Gorica Rodolfo Ziberna je s podobnim pozivom že naslovil svojo vlado.

Negativne posledice šibke koordinacije med državama zaznavata predvsem župana obeh Goric, saj ljudje ne razumejo, zakaj je potrebno omejevanje znotraj urbane skupnosti, medtem ko so na obeh tako širjenje virusa kot ukrepi zelo podobni.

"Tudi če so enostranski ukrepi iz Ljubljane ali Rima zasnovani v dobri veri, tvegamo, da z njimi našim someščanom v Gorici ter celotni evropski javnosti spodbudimo dvome v podporo nastajanju evropske čezmejne regije s čezmejnim urbanim središčem. Vzpostavljanje mejnih režimov sredi urbanega območja Goric posega v življenjski ritem in nujna opravila prebivalcev ter seka poleg gospodarskih tudi zdravstvene, izobraževalne, kmetijske in druge funkcije, ki so se v zadnjih desetletjih pospešeno integrirale tako na formalni kot neformalni ravni," so še zapisali.

Nova Gorica in Gorica sta se v prvem valu razmeroma uspešno borili proti širjenju virusa. Podobno kaže v drugem valu, le da je Gorica trenutno nekoliko na boljšem od Nove Gorice, kar pri Goričanih botruje dodatnemu začudenju nad ukrepi Slovenije na mejnem območju z Italijo. "Ne želimo torej, da bi enostranski ukrepi spodbudili verižno vzajemno ukrepanje obeh držav, saj bi tako tvegali trajno gospodarsko škodo in oslabitev dolgoročnega razvojnega procesa v čezmejni regiji," pravijo.

Miklavič je v izjavil povedal še, da je vlada ob omejitvi gibanja upoštevala potrebe večjega števila skupin ljudi, zato tudi ne bo fizičnih preprek na maloobmejnih prehodih ali na Trgu Evropa, ki pripada obema Goricama.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija