NOVO ZDRAVILO ZA COVIDNE BOLNIKE: Preprečevalo naj bi razvoj hude oblike bolezni

Svet

Evropska komisija je v torek podpisala okvirno pogodbo o skupnem javnem naročilu s farmacevtsko družbo Glaxo Smith Kline za dobavo zdravila sotrovimab. To zdravilo se lahko uporablja za zdravljenje bolnikov s covidom-19, pri katerih so prisotni blažji simptomi in ne potrebujejo dodatnega kisika, vendar obstaja tveganje za hud potek bolezni.

Sotrovimab ali VIR-7831 spada med monoklonska protitelesa. Pri njegovem razvoju je sodelovalo tudi podjetje Vir Biotechnology. Gre za enega od petih obetavnih terapevtikov, ki jih je Evropska komisija predstavila prejšnji mesec in jih trenutno pregleduje Evropska agencija za zdravila (Ema).

Študije kažejo, da lahko zgodnje zdravljenje s tem zdravilom zmanjša število covidnih bolnikov, pri katerih bi se razvila hujša oblika bolezni oziroma bi bilo potrebno bolnišnično zdravljenje ali sprejem v enote intenzivne nege.

Kot je ob torkovem podpisu spomnila evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides, so se v Bruslju v strategiji zavezali, da bodo oktobra odobreni vsaj trije novi terapevtiki. "Varni in učinkoviti terapevtiki bodo, poleg cepiv, ključni pri vračanju Evrope v novo normalnost," je poudarila.

V omenjenem skupnem javnem naročilu za nakup do 200.000 terapij sodeluje 16 držav članic EU.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  29 .07. 2021 ob  09: 06
Ljudje ne jemljite teh strupov in rajsi pejte vsaki dan na dolgi sprehod v naravo, v zelenje. To je najboljse zdravili na svetu in je zastonj!
Resnica očem skrita |  29 .07. 2021 ob  08: 59
Za zdravljenje covida že imamo preizkušena, dokazano učinkovita in poceni zdravila, ki pa jih je WHO zelo hitro črtala iz seznama. Logiko pokopljimo tableto in odobri ne vemo koliko varno iglo naj razume kdor lahko.
Treba je vedeti da v tem primeru gre v bistvu za odkrivanje tople vode.
kokodek |  28 .07. 2021 ob  21: 05
zelo lepo