NOVO ŠOLSKO LETO PRINAŠA ŠE ENO CEPLJENJE: Proti virusu HPV bodo cepili tudi fante

Slovenija

V prihodnjem šolskem letu bodo prvič v programu rednega cepljenja tudi dečki v 6. razredu osnovne šole upravičeni do brezplačnega cepljenja proti HPV. Cepljenje ni obvezno. V Zdravstvenem domu za študente si želijo, da bi bili tudi slovenski dečki zaščiteni pred boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV. Mednje spadajo tudi različni raki.

Pri deklicah prvo cepljenje proti HPV izvajajo po rednem programu cepljenja v 6. razredu osnovne šole. Brezplačno cepljenje je omogočeno tudi deklicam, ki so prvo cepljenje v 6. razredu zamudile in so rojene v letu 1998 ali kasneje, so izpostavili v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani.

Prva okužba s HPV je najpogostejša pri mladostnikih in mlajših odraslih, starih od 15-25 let.

Virus HPV se ne prenaša le s spolnimi odnosi, bodisi vaginalnimi, analnimi ali oralnimi, pač pa tudi s tesnimi intimnimi stiki vseh vrst, s praskanjem, drgnjenjem, z okuženimi prsti rok med različnimi deli telesa, kjer tudi dosledna uporaba kondoma ne zaščiti popolnoma pred okužbo. Možen je tudi prenos z okuženimi predmeti in s kondilomi okužene matere na novorojenčka med porodom, je pojasnila družinska zdravnica v Zdravstvenem domu za študente Mojca Miholič.

Kot je spomnila, lahko okužba z virusom HPV pusti dolgotrajne posledice in povzroči različne bolezni, poleg raka materničnega vratu tudi anogenitalne bradavice, hripavost ter druge vrste rakov, od raka v ustni votlini in žrelu ter na vratu.

Cepljenje dečkov proti okužbi s HPV preprečuje okužbe z genotipi HPV, ki lahko povzročijo raka zadnjika, penisa, ustnega dela žrela in genitalne bradavice.

Kot izpostavlja Miholičeva, so se v stroki zelo zavzemali, da bi bilo cepljenje proti HPV plačano iz sredstev javne zdravstvene blagajne za oba spola, saj je bilo povsem nedopustno, da dečki niso bili vključeni v program cepljenja. Prihodnje šolsko leto bo cepljenje končno zagotovljeno tudi za dečke v 6. razredu osnovne šole.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija