NOVO ŠOLSKO LETO NOVI TESTI ZA COVID: Vsak šolar jih bo dobil mesečno največ 10

Slovenija

Od ponedeljka bodo v lekarnah na voljo brezplačni testi za samotestiranje učencev in dijakov na koronavirus v novem šolskem letu. Testiranje bo prostovoljno in bo potekalo v domačem okolju, je na novinarski konferenci poudaril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc. Sredstva za teste bodo zagotovili iz proračuna.

Po besedah Ostrca bo prostovoljno samotestiranje učencev in dijakov, ki bo potekalo na domu, usmerjeno v iskanje posameznikov z znaki okužbe s koronavirusom, in ne iskanju asimptomatskih. Epidemični ukrepi bodo jeseni namreč usmerjeni predvsem v zaščito ranljivih skupin - starejših in imunsko oslabelih, je spomnil.

Za posameznega učenca in dijaka bo na mesec na voljo deset brezplačnih testov za samotestiranje.

Na ministrstvu so tako sledili priporočilom posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer v prvi fazi epidemije priporočajo samotestiranje na domu za učence s simptomi koronavirusa in za učence, ki so bili v stiku s pozitivnimi na koronavirus. V drugi fazi, ki bi nastopila ob poslabšanju epidemične slike, skupina predlaga vsakotedensko samotestiranje, ki bi bilo obvezno za vse učence, dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih.

Na ministrstvu sodelujejo z ministrstvi za delo in za izobraževanje. Po besedah Ostrca bodo na ministrstvu za izobraževanje ravnateljem šol in socialnovarstvenih zavodov danes poslali navodila. Na ministrstvu za zdravje pa so v stiku z Lekarniško zbornico Slovenije.

Ostrc bo sicer po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana usmerjal obvladovanje epidemije covida-19. Na ministrstvu bo nad epidemijo tako bdela operativna skupina za pripravo ukrepov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  23 .08. 2022 ob  23: 42
Ne dovolite vasemu otroku, da si vtika tisti strup v nos! Raje odstranite vrh in nanj namestite navadno vato.
Istriano |  23 .08. 2022 ob  15: 52
Še maske dobimo in smo spet tam, kjer smo bili lani in predlani.
ManofSteel |  23 .08. 2022 ob  15: 23
-2
Kje je zdaj ta paravojska levih šolnikov, nič več pritoževanja za hitre testejQuery112309865529170697787_1661260862537? Plačali boste vi in sindikalisti za vaše nebuloze in za vaše skizofrenične izpade...bomo zrihtali kliniko za take, ki so umsko prizadeti. Kukava vam majka