NOVO RAZKRITJE IZKORIŠČANJA DELAVCEV PRI NAS: Dogajalo naj bi se v znani avtopralnici

Slovenija

Iz znane ljubljanske avtopralnice prihajajo huda pričevanja o izkoriščenju delavcev iz Indije in nasilja nad njimi, je sinoči poročala TV Slovenija. Tujim delavcem, ki naj bi delali po 62 ur na teden za 650 evrov, naj bi ob prihodu v Slovenijo, odvzeli potne liste. V družbi Amonte očitke zanikajo. Pristojni organi so ločene preglede opravili konec julija.

Fotografija je simbolična. 

Indijski delavci, ki so delo opravljali v avtopralnici, so po poročanju TV Slovenija (TVS) zaradi hudih groženj pobegnili, dva sta pomoč poiskala pri Delavski svetovalnici.

Bivali so v prostorih delodajalca, po pričevanju enega izmed njih, pa je pomočnik direktorja tudi sredi noči vinjen prihajal v njihove spalnice. Delavcem naj bi tudi grozil, da njihov delodajalec pozna visoke in lokalne politike ter policijo in Slovensko vojsko.

Ob prihodu v Slovenijo naj bi 12 indijskim delavcem odvzeli potne liste, nazaj pa naj bi jih dobili dan pred obiskom inšpekcije za delo. Da pride inšpekcija, so v podjetju po poročanju televizije slutili že dan prej. Po končanem inšpekcijskem nadzoru naj bi jim potne liste ponovno odvzeli, prestrašeni delavci pa so poklicali policijo.

Po besedah Gorana Lukića iz Delavske svetovalnice "delodajalec v tem primeru očitno nekaj ve, kaj se dogaja glede morebitnih nadzorov".

BONUS VIDEO: Kako do izpita za čoln?

Direktor družbe Amonte Semir Hajdarpašić, ki sicer ni želel pred kamero, je za TVS vse očitke zanikal. Prepričan je, da gre za poskus skupinskega izsiljevanja tujih delavcev, saj pravi, da so vse od začetka izražali zadovoljstvo nad delovnimi pogoji, nato pa kar naenkrat zahtevali višje plače in izginili.

Ocenjuje, da so delavci podjetje izkoristili za nadaljevanje poti proti severu Evrope.

Kot je še poročala TVS, so finančna uprava, inšpektorat za delo in policija konec julija ločeno opravili nadzor v podjetju, a postopki še niso zaključeni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zvitalisica |  10 .08. 2022 ob  07: 54
20
Ocitno se en isprdek te druzbe, ki bi ga bilo potrebno najprej nalomiti saj ocitno inspekcija idr ne opravljajo svoje delo... vsi ti prisli po vezah v sluzbo, na dopustu tretjino leta, se furajo proti morju ze v cetrtek zvecer in se jim žebe za nas in Indijce.
Enostavno: ugotoviti dejstva, kazen, zapreti firmo in prepoved odpiranja nove firme. Drzava se s takimi "drzavljani" sramoti in izgublja ugled... bo na to kaj rekel Pahor ali bo se naprej mesal cement, pekel piskote in pel upokojencem in kazal nogico od klopa?