NOVI SEV KORONAVIRUSA SE ŠIRI PO SVETU: Prvi primer potrdili tudi na Kitajskem

Svet

Na Kitajskem so potrdili prvi primer okužbe z novim sevom novega koronavirusa, ki so ga najprej odkrili v Veliki Britaniji, so sporočile kitajske zdravstvene oblasti. Na jugu Kalifornije pa so potrdili že drugi primer novega seva. 

Zaradi novega seva, ki se po navedbah strokovnjakov širi veliko hitreje kot prvotna različica virusa, je več kot 50 držav, tudi Kitajska, uvedlo potovalne omejitve za Veliko Britanijo. Prva bolnica na Kitajskem, okužena z novim sevom, je 23-letna ženska iz Šanghaja, ki se je 14. decembra vrnila z Otoka, je v sredo sporočil kitajski center za nadzor bolezni.

23-letnico so po prihodu hospitalizirali, saj je imela zmerne simptome bolezni. Strokovnjaki so nato 24. decembra opravili podrobnejši test njenih vzorcev, ker je bila pred tem v Veliki Britaniji in ker so bili izvidi njenega testa neobičajni, so sporočili iz centra za nadzor bolezni.

Ugotovili so, da je bolnica okužena z drugačnim sevom, kot sta bila tista, ki so ju v preteklosti odkrili v Šanghaju in Wuhanu, dodatno testiranje pa je potrdilo, da gre za sev, ki se od oktobra širi v Veliki Britaniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska je zaradi novega seva 24. decembra za nedoločen čas prekinila neposredne letalske povezave z Otokom.

V ZDA odkrili že drugi primer okužbe

Guverner ameriške zvezne države Kalifornija Gavin Newsom je v sredo dejal, da so na jugu države potrdili primer novega seva novega koronavirusa. Pred tem so prvi primer novega seva v ZDA potrdili v zvezni državi Kolorado, in sicer pri pripadniku nacionalne garde, ki je pomagal v domu starejših občanov.

Novi sev novega koronavirusa je bolj nalezljiv, potrjena primera v Koloradu in Kaliforniji pa po ocenah strokovnjakov kažeta, da se ta širi kljub prepovedi potovanj iz Velike Britanije, kjer so ga najprej potrdili.

Po podatkih univerze Johns Hopkins se je v ZDA z novim koronavirusom do srede zvečer okužilo 19,7 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 342.000. V okrožju mesta Los Angeles, ki je najbolj poseljeno v ZDA, so do srede potrdili več kot 10.000 mrtvih.

V sredo so od tam poročali o 246 mrtvih in 10.392 novih okužbah, kar je 20 odstotkov vseh opravljenih testov na dan. V celotni Kaliforniji so doslej našteli 2,2 milijona okužb in 25.300 mrtvih. V bolnišnicah v Los Angelesu se zdravi 7415 bolnikov s covidom-19.

V ZDA je covid-19 največ žrtev zahteval v zvezni državi New York, kjer je umrlo 37.800 bolnikov, z novim koronavirusom pa se je okužilo 960.000 ljudi. Guverner Andrew Cuomo je v sredo poročal o 144 mrtvih in 13.422 pozitivnih testih, kar je 8,7 odstotka opravljenih testov, v bolnišnicah pa se zdravi 7892 bolnikov s covidom-19.

Po številu okužb Kaliforniji sledita Teksas (1,7 milijona) in Florida (1,3 milijona) pred New Yorkom, ki mu sledi Illinois z 950.000 okuženimi.

V ZDA proti covidu-19 cepijo s cepivoma podjetij Pfizer in Moderna, glavni svetovalec operacije za distribucijo cepiva v Beli hiši Moncef Slaoui pa je v sredo dejal, da bodo v drugi polovici februarja v ZDA odobrili tudi cepivo podjetja Johnson & Johnson. Cepivo podjetja AstraZeneca naj bi v ZDA odobrili aprila.

Britanske oblasti so strožje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa z današnjim dnem razširile na večji del Anglije, kar pomeni, da veljajo za tri četrtine tamkajšnjega prebivalstva. Kot je v sredo pojasnil minister za zdravje Matt Hancock, so se za to odločili spričo rekordnega porasta števila okužb z novim sevom novega koronavirusa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija